Rusia contestă legitimitatea regimului de la Kiev, după recunoașterea „republicilor” Doneţk şi Lugansk

Rusia contestă legitimitatea regimului de la Kiev, după recunoașterea „republicilor” Doneţk şi Lugansk
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministerul de Externe de la Moscova a chemat marţi "celelalte state să urmeze exemplul" Rusiei şi să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmite France Presse.

"Recunoaşterea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (este) necesară şi singura decizie posibilă" în condiţiile actuale, a transmis ministerul, într-un comunicat, a doua zi după ce preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independenţa acestor două teritorii și a ordonat armatei să "apere pacea" în teritoriile separatiste, oficilizând astfel controlul Moscovei asupra acestor teritorii.

Potrivit agenţiei Interfax, preluată de Reuters, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a pus la îndoială dreptul la suveranitate al Ucrainei, întrucât, potrivit lui, guvernul de la Kiev nu reprezintă toate părţile constituente ale ţării. "Dacă vorbim despre principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale, unul dintre documentele cheie (...) este Declaraţia asupra principiilor de drept internaţional cu privire la relaţiile prieteneşti dintre popoare", a afirmat Lavrov, referindu-se la o rezoluţie ONU din 1970.

El a acuzat Ucraina că încalcă acest principiu începând din 2014, când preşedintele sprijinit de Moscova a fost înlăturat de la putere şi înlocuit cu un lider prooccidental, după care Rusia a reacţionat anexând peninsula Crimeea şi susţinând insurgenţa în cele două regiuni estice separatiste. "Nu cred că cineva poate pretinde că regimul ucrainean, începând de la lovitura de stat din 2014, îi reprezintă pe toţi oamenii care trăiesc pe teritoriul statului ucrainean", a mai afirmat Lavrov.

În cursul zilei de marți, Duma de Stat a ratificat și tratatele "de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc" între Rusia şi cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk. Tratatele prevăd, printre altele, că fiecare parte îi acordă celeilalte "dreptul ca forţele sale armate să construiască, să folosească şi să îmbunătăţească infrastructura militară şi bazele militare pe teritoriul său". O notă explicativă ataşată documentelor afirmă că acestea creează o "bază legală" pentru trimiterea de trupe ruseşti pentru activităţi de "menţinere a păcii" în cele două "republici populare".

În cazul unei ameninţări la adresa "suveranităţii" uneia din părţi, semnatarele vor ţine imediat consultări "cu obiectivul de a asigura apărarea comună, menţinerea păcii şi securitatea comună". "În cursul acestor consultări, ele vor stabili necesitatea, tipul şi amploarea ajutorului pe care o parte îl va furniza celeilalte pentru a elimina ameninţarea apărută", se mai spune în documentele menţionate.

CITIȚI ȘI: Putin a trimis trupele rusești în zonele separatiste Donețk și Luhansk din Ucraina

Citit 369 ori Ultima modificare Marți, 22 Februarie 2022 19:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.