UPDATE. Emmanuel Macron a fost reales președinte al Franţei

UPDATE. Emmanuel Macron a fost reales președinte al Franţei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE. Emmanuel Macron a fost reales preşedinte al Franţei, cu 58,55% din voturile exprimate, duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor finale oficiale, în timp ce contracandidata sa, Marine Le Pen, a obținut 41,45% din voturi, scrie Le Monde. La Paris, Macron a avut un scor de 81,5%, iar Le Pen, 14,9%. Rata de participare la alegerile de duminică a fost 71,99%.

Emmanuel Macron, în vârstă de 44 de ani, s-a clasat pe primul loc şi în primul tur al alegerilor, cu 27,85%, în timp ce Marine Le Pen, în vârstă de 53 de ani, a avut 23,15% din voturi.

În Franţa, preşedintele republicii este ales prin vot universal direct, într-un scrutin majoritar uninominal în două tururi, pentru un mandat de cinci ani, reînnoit o singură dată. Consiliul Constituţional are la dispoziţie zece zile pentru a valida rezultatele scrutinului, dar, în practică, nu durează niciodată mai mult de patru zile.

13 mai este data încheierii actualului mandat al lui Emmanuel Macron. Consiliul Constituţional va stabili data învestirii, care va fi oficial cea a începerii noului mandat al lui Emmanuel Macron la preşedinţia Franţei.

Macron: Acest vot "mă obligă pentru anii următori"

Emmanuel Macron, reales duminică președinte al Republicii în Franța, a declarat că votul alegătorilor care au ales să blocheze Rassemblement National (Adunarea Naţională, partidul lui Marine Le Pen) "îl obligă pentru anii care vor urma", spunând că va fi "președintele tuturor", potrivit AFP.

"Știu că mulți dintre compatrioții noștri au votat pentru mine astăzi nu pentru a susține ideile pe care le propun, ci pentru a le bloca pe cele ale extremei drepte", a declarat președintele reales, în timpul unui discurs susținut în fața Turnului Eiffel din Paris. "Acest vot mă obligă pentru anii care vor urma, eu sunt păstrătorul simțului lor al datoriei", a spus Macron.

Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea

Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a declarat duminică că ideile "pe care le întruchipăm ating noi culmi" în Franța, partidul său obținând cel mai mare scor la prezidențiale de la începutul celei de-a cincea Republici, în 1958, potrivit AFP. "Acest rezultat constituie pentru liderii francezi și liderii europeni" mărturia "unei mari neîncrederi a francezilor față de ei, pe care nu o pot ignora", a adăugat în fața presei Le Pen.

Macron, felicitat inclusiv de Putin

Președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și prim-miniștrii Belgiei și Luxemburgului, au fost printre primii lideri europeni care l-au felicitat pe Macron. "Bravo, Emmanuel!", a scris Charles Michel pe Twitter. "În această perioadă turbulentă, avem nevoie de o Europă solidă și de o Franță total angajată în favoarea unei Uniuni Europene mai suverane și mai strategice".

Cancelarul german Olaf Scholz a scris pe Twitter: "Alegătorii dvs. au transmis, de asemenea, un angajament puternic față de Europa astăzi. Mă bucur că vom continua buna noastră cooperare!".

Premierul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter: "Felicitări lui @EmmanuelMacron pentru realegerea în funcția de președinte al Franței. Franța este unul dintre cei mai apropiați și mai importanți aliați ai noștri. Aștept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună în problemele care contează cel mai mult pentru cele două țări ale noastre și pentru lume".

Și președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa, a anunțat Moscova. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin i-a urat președintelui francez Emmanuel Macron succes în "activitățile de stat, precum și sănătate și bunăstare", scrie BBC.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa, descriindu-l ca pe un "prieten adevărat", scrie Sky News.

Următorul obstacol pentru președintele francez este la doar câteva săptămâni distanță. Alegerile parlamentare din iunie vor defini componența guvernului pe care Macron trebuie să se bazeze pentru a duce la bun sfârșit planurile de reformă care ar reprezenta o reorganizare fără precedent a statului social francez.


Emmanuel Macron a câștigat, duminică, un nou mandat de președinte al Franței, clasându-se, conform primelor rezultate exit-poll anunțate după încheierea votului în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în fața contracandidatei sale, Marine Le Pen, cu 58% din voturi față de 42%.

Rezultatele anunțate de principalele institute de sondare îl dau câștigător pe preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron (44 de ani), cu o marjă confortabilă, de 57,6% - 58,2% din voturi. Marine Le Pen (53 de ani), candidata partidului de extremă-dreapta Reuniunea naţională (fostul Frontul naţional), este creditată cu 41,8% până la 42,4% din sufragii.

Prezenţa la vot în scrutinul de duminică este estimată a fi între 70,2% şi 72,2%.

Citit 573 ori Ultima modificare Luni, 25 Aprilie 2022 15:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.