Avertisment: Americanii nu acceptă prezența militară chineză în Insulele Solomon

Avertisment: Americanii nu acceptă prezența militară chineză în Insulele Solomon
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta „în consecinţă” în cazul în care China va instala o „prezenţă militară permanentă” în acest arhipelag din Pacific care a semnat un acord de securitate cu statul chinez, a anunţat vineri Casa Albă.

O delegaţie americană la nivel înalt care a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către „stabilirea unei prezenţe militare de facto”, aceasta va provoca „îngrijorări serioase” în Statele Unite, care vor „riposta în consecinţă”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA, relatează Agerpres. Aceasta este valabil şi în cazul creării oricărei „instalaţii militare” sau a unor „capacităţi de proiectare a forţei” care ar permite o desfăşurare chineză în regiune, mai precizează Casa Albă.

Emisari ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare. Washingtonul a fost luat prin surprindere de anunţul oficial privind încheierea unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon.

Citit 635 ori Ultima modificare Vineri, 22 Aprilie 2022 22:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.