2021 - an de haos climatic în Europa. Raport continental

2021 - an de haos climatic în Europa. Raport continental
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Europenii au îndurat anul trecut cea mai călduroasă vară din istoria înregistrărilor, după ce o serie de incendii de vegetaţie, inundaţii şi valuri intense de căldură s-au abătut asupra continentului, potrivit unui raport realizat de oameni de ştiinţă ai Uniunii Europene (UE), informează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Temperaturile din timpul verii au fost cu circa 1 grad Celsius peste media ultimelor trei decenii, iar în Italia s-au înregistrat temperaturi de 48,8 grade Celsius - un posibil record pentru întreaga Europă. Un val de caniculă deosebit de puternică ce s-a abătut peste regiunea mediteraneană a provocat declanşarea unor incendii de vegetaţie severe, care au pârjolit peste 800.000 de hectare în Grecia, Turcia şi Italia. În acelaşi timp, precipitaţii record au provocat inundaţii devastatoare în Belgia şi în vestul Germaniei, care au dus la moartea a peste 200 de persoane.

Raportul, publicat anual de Copernicus Climate Change Service (C3S) al UE, este redactat pe baza observaţiilor satelitare, a măsurătorilor de pe teren şi a modelărilor computerizate, pentru a oferi o perspectivă asupra climei de pe continent.

Mauro Facchini, directorul Copernicus Unit din cadrul UE, a precizat că temperaturile record din 2021 şi vremea extremă conturează nevoia urgentă ca statele să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, în scopul evitării unei încălziri suplimentare care ar declanşa alte evenimente meteo mai distructive. Deşi statele şi-au luat angajamentul, prin Acordul de la Paris din 2015, să limiteze creşterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cele mai multe au eşuat în a înregistra un progres suficient, iar anul trecut emisiile globale de CO2 au revenit în forţă, după o scădere temporară indusă de pandemia de COVID-19.

Citit 444 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 00:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.