Există multe variante de ciorbă țărănească de porc, în funcție de zona geografică și de sezon, variind în principal legumele folosite.
Din orice fel de ciorbă nu vor lipsi însă: ceapa, rădăcinoasele, sucul de roșii (sau roșii proaspete), ardeiul (gras sau capia), eventual prazul, mazărea și/sau fasolea verde și, bineînțeles, carnea de porc. Ciorba poate fi acrită cu borș, zeamă de varză (moare), zeamă de lămâie sau doar cu suc de roșii.
Avantajul acestei ciorbe este că se pot folosi aproape toate legumele existente în casă, acestea conferind ciorbei nu numai un aspect foarte plăcut, ci și un gust excelent. Din ingredientele de mai jos, poate rezulta o oală de 5 litri cu ciorbă.
Ingrediente: 500 g oase de porc sau costiță, 600-700 g pulpă de porc, 2-3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, o țelină mică, 3-4 cepe, 1-2 ardei, 3-4 roșii opărite și decojite, 1-2 linguri de orez (cantitatea depinde de cât de deasă vreți să iasă ciorba), 1-2 ouă, borș sau zeamă de varză, în funcție de gust și preferință (de obicei, pentru un gust echilibrat se folosește cam 1,250 litri de borș pregătit în casă), leuștean și tarhon verde.
Mod de preparare: Carnea și oasele (costița) se spală, se porționează și se pun la fiert în apă rece cu puțină sare. După ce se îndepărtează toată spuma care se formează și carnea este aproape fiartă, se adaugă legumele curățate, spălate și tăiate fideluță sau cubulețe și se fierbe totul la foc mic. Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă orezul. Când orezul este aproape fiert, se adaugă roșiile tocate mărunt, iar după alte câteva clocote se toarnă borșul fiert în prealabil și se mai lasă să dea în 2-3 clocote. Înainte să se oprească focul, se adaugă ouăle bătute și verdeața tocată mărunt. Când se folosește zeamă de varză pentru acrit nu se mai adaugă ouă bătute. Ciorba poate fi servită cu ardei iute sau murat, după preferințele fiecăruia.
Recomandări pentru o ciorbă apetisantă
Așa cum v-am obișnuit, vă vom oferi şi câteva sfaturi și recomandări pentru o ciorbă ca la carte.
Iată sugestiile maeștrilor bucătari pentru această rețetă de ciorbă.
- Folosește pe cât se poate carne de porc fără os, indiferent că este pulpă, spată sau cotlet. Le poți dezosa chiar tu, preparând ulterior o ciorbă gustoasă de oase de porc. Dacă folosești, în schimb, carne cu os, este ideal să strecori foarte bine supa de carne, pentru a obține o ciorbă mai limpede.
- Dacă dorești un gust apetisant al ciorbei, îți recomandăm să folosești și carne afumată de porc, indiferent că sunt bucăți de șuncă sau costițe afumate.
- Dacă vrei să pui și cartofi în ciorba de porc, adaugă-i atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
- Călești legumele înainte de a le adăuga în ciorbă? Atunci, este indicat să le adaugi la final, căci ele sunt deja tratate termic și nu au nevoie de mult timp pentru a fierbe.

