Avionul lui Lavrov, blocat de vecinii Serbiei
Foto: The Times

Avionul lui Lavrov, blocat de vecinii Serbiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat să permită avionului lui Serghei Lavrov să folosească spaţiul lor aerian pentru o vizită în Serbia pe care ministrul rus de Externe o avea programată luni și marți, astfel că acesta și-a anulat deplasarea la Belgrad.

"Inimaginabilul s-a produs", a declarat Lavrov, într-o conferință de presă, calificând drept "scandaloasă" această măsură. De asemenea, ministrul rus de Externe a anunţat că omologul său sârb a fost invitat la Moscova, spunând că speră că această vizită "nu va fi obstrucţionată". "Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia", a susținut Lavrov. El a mai spus că "dacă o vizită în Serbia a ministrului rus de Externe este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident".

Kremlinul a calificat drept "un act ostil" al celor trei state închiderea spaţiului lor aerian pentru avionul lui Lavrov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus luni că astfel de acţiuni ar putea crea probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nu vor împiedica diplomaţia rusă să-şi continue munca.

Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, şi-a exprimat "profundul regret" în legătură cu "obstrucţionarea" vizitei lui Lavrov, pe care el l-a descris drept "un mare şi adevărat prieten al Serbiei". "O lume în care diplomaţii nu pot căuta (să obţină) pace este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov (în Serbia) nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei", a subliniat Vulin, într-un comunicat.

Cu o zi în urmă, în pregătirea vizitei sale în Serbia, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că duce o "politică criminală" în Balcani - în special în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo, potrivit EFE. El a acuzat, de asemenea, că Uniunea Europeană "incită" Kosovo, așa cum "a incitat" și Kievul.

Citit 580 ori Ultima modificare Luni, 06 Iunie 2022 18:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.