Ucraina s-a conectat la rețeaua electrică a UE

Ucraina s-a conectat la rețeaua electrică a UE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ucraina speră să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului și să câștige mai mult în viitor după ce a obținut dreptul de a exporta acolo, a declarat miercuri un consilier al ministerului Energiei ucrainean, transmite Reuters.

Rețeaua electrică din fosta republică sovietică ucraineană a început să planifice decuplarea de la rețelele ruse și beloruse în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea. Aceasta testa autonomia sistemului în februarie, când a invadat Rusia, ceea ce făcut ca Kievul să se deconecteze pe deplin cu doi ani jumate mai devreme decât plănuise.

Ucraina a aplicat în martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât de curând posibil iar marți a primit dreptul de a exporta energia sa către Europa, a anunțat miercuri Ukrenergo.

Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia, spune Lana Zerkal, un consilier al ministrului Energiei, într-un interviu pentru postul public de televiziune Suspilne. „Până la sfârșitul anului, în circumstanțe normale, vom putea să câștigăm aproximativ 1,5 miliarde de euro”, a spus aceasta, adăugând că sistemul Ucrainei funcționa în sincron cu cel al UE.

„Am început în martie, iar acum UE ne deschide nouă oportunitatea tehnică de a începe transportul comercial și să facem bani în urma acestuia. Este foarte important pentru noi ca...în ciuda războiului am putut s-o facem cu 2 ani jumate mai devreme decât planificasem”, a spus consilierul Lana Zerkal.

Citit 875 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2022 18:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.