Donald Trump, acuzat de „tentativă de lovitură de stat”
Foto: CNBC

Donald Trump, acuzat de „tentativă de lovitură de stat”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, este acuzat în Congres că a orchestrat „o tentativă de lovitură de stat” prin asaltul de la Capitoliu, relatează BBC. Este vorba de prima anchetă în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump, instigați de președinte, au atacat Capitoliul, acolo unde se desfășura procedura de validare a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020.

După aproape un an de investigații, Camera Reprezentanților, controlată de o majoritate democrată, a deschis comitetul joi seară. „6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat”, a spus Bennie Thompson, reprezentant democrat. „Donald Trump a fost în centrul acestui complot”, a adăugat el.

De aproape un an, acest grup de aleşi - şapte democraţi şi doi republicani - a audiat peste 1.000 de martori, printre care doi copii ai fostului preşedinte, şi a trecut prin 140.000 de documente pentru a face lumină asupra acţiunilor şi gesturilor precise ale lui Donald Trump înainte, în cursul şi după acest eveniment care a zguduit din temelii democraţia americană.

Anterior, Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Donald Trump pentru rolul său în atacul sângeros din 6 ianuarie, însă Senatul controlat de republicanii lui Mitch McConnell l-a achitat, motivând prin faptul că acesta nu mai era în funcție.

Pentru a-şi susţine concluziile, comisia 6 ianuarie a publicat imagini ale violenţelor, când mii de partizani ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington pentru a denunţa rezultatul alegerilor din 2020, pierdute de idolul lor. Aceste înregistrări video arată mulţimi de oameni care atacă sediul Congresului, cerând să-l „spânzure” pe vicepreşedintele Mike Pence, şi un manifestant citind la megafon mesajele de pe Twitter ale lui Trump. „Nu a fost nicidecum o vizită turistică la Capitoliu”, a mai spus Bennie Thompson.

Majoritatea republicanilor respinge activitatea comisiei, liderul acestora din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, denunţând comisia drept „cea mai politică şi mai puţin legitimă din istoria Statelor Unite”.

  

Citit 640 ori Ultima modificare Vineri, 10 Iunie 2022 19:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.