Statele Unite își vor consolida poziția militară în România

Statele Unite își vor consolida poziția militară în România
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

SUA "îşi vor consolida poziţiile militare în Europa" pentru ca NATO să poată "răspunde la ameninţările venite din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian şi maritim", a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, la summitul Alianţei Nord-Atlantice care are loc la Madrid, potrivit AFP şi EFE.

În cadrul acestui summit "istoric" al Alianţei, potrivit lui, el a anunţat o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Marea Britanie, Germania şi Italia. "Suntem la întâlnire" şi "demonstrăm că NATO este mai necesară ca oricând", a declarat preşedintele american, alături de secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Mai exact, Biden a amintit că SUA au desfăşurat deja în acest an "20.000 de militari suplimentar în Europa, pentru a ne întări liniile, ca răspuns la iniţiativele agresive ale Rusiei".

Joe Biden a confirmat totodată că Washingtonul va ridica de la patru la șase numărul distrugătoarelor sale de la baza navală Rota din Spania.

Prima putere mondială va stabili, de asemenea, în Polonia "un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane".

"Vom menţine o brigadă suplimentară" compusă în total din 5.000 de persoane, care va avea baza în România, a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la "desfăşurări suplimentare în statele baltice".

"Vom trimite două escadrile suplimentare" de avioane de luptă F-35 în Regatul Unit şi vom "poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană" în Germania şi Italia, a mai detaliat preşedintele american, într-un scurt discurs în faţa presei.

Preşedintele rus Vladimir Putin "şi-a dorit o ”finlandizare” a Europei", adică o evoluţie a ţărilor membre ale Alianţei spre poziţia de neutralitate care a fost istoric cea a acestei ţări nordice, dar obţine dimpotrivă o ”NATO-izare” a Europei", a salutat Biden.

Finlanda, istoric nealiniată, precum şi Suedia se pregătesc să adere la NATO, după ce Turcia şi-a ridicat dreptul de veto marţi seară, în timp ce Alianţa a dat dovadă de o unitate aproape fără cusur de la începutul războiului în Ucraina.

La rândul său, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia reprezintă o "ameninţare directă" pentru securitatea ţărilor NATO. Stoltenberg a dat totodată asigurări că summitul NATO de la Madrid va fi "istoric şi transformator", în faţa "celei mai grave crize de securitate" de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Alianța urma să aprobe miercuri noul Concept Strategic care să stabilească politicile NATO pentru următorul deceniu, într-o „lume mai competitivă şi mai periculoasă, pentru a proteja toţi aliaţii şi cei circa un miliard de cetăţeni”, a adăugat el. Conceptul strategic anterior a fost aprobat în 2010, iar Stoltenberg a subliniat că documentul care urma să fie adoptat va reflecta faptul că lumea este în prezent „cu totul diferită” faţă de acum zece ani.

EFE aminteşte că documentul din 2010 recunoştea Rusia drept partener strategic al NATO.

„Acum nu va mai fi cazul. Aştept ca, atunci când liderii vor cădea de acord asupra Conceptului Strategic, să menţioneze fără echivoc că Rusia reprezintă o ameninţare directă la securitatea noastră şi aceasta se va reflecta în Conceptul Strategic”, a insistat Stoltenberg.

Citit 457 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iunie 2022 15:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.