Ucraina a început să exporte energie electrică spre UE, prin România

Ucraina a început să exporte energie electrică spre UE, prin România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod „semnificativ” spre Uniunea Europeană (UE), prin România, a anunţat joi seară preşedintele Volodimir Zelenski, menționând că „s-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană”.

Kievul „a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România”, iar „aceasta este doar o primă etapă”, a spus președintele ucrainean, într-o videoconferinţă. „Ne pregătim să creștem livrările”, a adăugat Zelenski, subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o cantitate considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni. „Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă”, a adăugat el.

Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie, ceea ce ar trebui să ajute ţara să îşi menţină funcţionarea, în pofida războiului, menționează digi24.ro. Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.

„De astăzi, Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţa UE”, a scris joi, pe Twitter, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părţi câştigătoare”, a menţionat ea.

Citit 803 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iulie 2022 18:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.