Mor delfinii din Marea Neagră

Mor delfinii din Marea Neagră
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Biologii ucraineni au avertizat că delfinii din Marea Neagră mor într-un ritm alarmant, din cauza poluării fonice care poate fi letală pentru animalele marine și care e cauzată de navele de război și submarinele rusești, scrie RFI. Șeful cercetătorilor de la Parcul Național „Limanele Tuzlei”, Ivan Rusev, a spus că numărul de delfini a scăzut cu cel puțin 5.000 după ce Rusia a invadat Ucraina.

Rusev spune că sonarul militar folosit de navele de război rusești este cel care dăunează simțului auditiv al delfinilor și interferează cu funcția de ecolocație a acestor animale. Delfinii se bazează pe ecolocație pentru a vâna, pentru a se deplasa și pentru a putea să evite prădătorii. „Când rușii folosesc sonarul submarinelor sau vaselor de suprafață, el perturbă urechea internă a delfinilor și capacitatea lor de a se mișca”, a spus Rusev, pentru RFI. „Devin complet dezorientați, își pierd punctele de reper. Se lovesc de stânci și nu își mai pot localiza hrana.”

În afară de sonar, bombardamentele și exploziile subacvatice care au avut loc în acest conflict i-au afectat grav pe delfini. Peste o sută au fost găsiți morți pe plajele dintre Odesa și Delta Dunării. Fundația de Cercetare Marină a Turciei a raportat că, din luna mai și până acum, cel puțin 80 de delfini morți au fost găsiți în partea de vest a Mării Negre.

Citit 924 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2022 19:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.