Strâmtoarea Taiwan, țintă pentru manevrele militare ale Chinei

Strâmtoarea Taiwan, țintă pentru manevrele militare ale Chinei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Armata chineză a tras joi proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp după debutul unor importante exerciții militare în jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing, transmit AFP și Reuters.

În Pingtan, o insulă chineză situată în apropiere de manevrele militare în desfăşurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) către mare.

Armata chineză a început joi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei Taiwan, un răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Deşi vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puţin de 24 de ore, Nancy Pelosi - cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani - a declanşat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

Drept reacţie, China desfăşoară timp de trei zile (de joi, ora 04:00 GMT, până duminică, ora 04:00 GMT) ample manevre militare în şase zone din jurul Taiwanului. Potrivit DPA, două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung.

Taiwanul a condamnat manevrele militare chineze, autorităţile de la Taipei declarând că aceste exerciţii încalcă reglementările ONU, invadează spaţiul aerian taiwanez şi sunt o provocare directă pentru navigaţia liberă pe mare. Ministerul Apărării de la Taipei a declarat joi că forţele armate taiwaneze sunt pregătite de luptă, monitorizând toate cele şase zone unde armata chineză desfăşoară exerciţii. ''Taiwanul este pregătit pentru conflict, dar nu îl caută - însă va apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială'', a declarat ministerul, care a menţionat că Beijingul a ales în mod deliberat zonele pentru aceste manevre militare pentru a încălca status quoul din Taiwan şi a submina pacea regională.

Ulterior, comandamentul operaţional de est al forţelor armate chineze a anunţat că a încheiat tirurile cu rachete convenţionale la est de insula Taiwan, în cadrul exerciţiilor planificate, fiind astfel ridicate controalele aferente asupra spaţiului aerian şi apelor maritime.

Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) a avertizat joi că riscul de instabilitate provocat de tensiunile din Strâmtoarea Taiwan ar putea duce la "o eroare de calcul, o confruntare gravă, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile între marile puteri", informează Reuters. Poziţia ASEAN este consemnată într-o declaraţie a miniştrilor de externe ai organizaţiei, reuniţi în Cambodgia. Ei au cerut tuturor părţilor implicate să reducă tensiunile legate de Taiwan. Reuniunea de la Phnom Penh a reprezentanţilor celor zece state, cărora li s-au alăturat oficiali de rang înalt din alte ţări, inclusiv China şi SUA, a fost trecută în plan secund de evenimentele din jurul Taiwanului, după vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi. Statele din sud-estul Asiei au tendinţa de a se poziţiona prudent în relaţiile cu China şi SUA, încercând să nu irite niciuna dintre părţi, menţionează Reuters.

Citit 354 ori Ultima modificare Joi, 04 August 2022 15:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.