Nave militare și avioane chineze au trecut ”linia roșie” din Strâmtoarea Taiwan

Nave militare și avioane chineze au trecut ”linia roșie” din Strâmtoarea Taiwan
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

China a anunţat vineri că pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, după vizita efectuată săptămâna aceasta în Taiwan de președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în timp ce ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Beijingul va ''suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice'' şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, invocând ''dispreţul'' de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord-surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfăşurat anul trecut la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru ''a combate criza climatică''.

Printre celelalte măsuri de represalii anunţate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Nave şi avioane militare chineze au trecut vineri dimineaţă linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei, conform Reuters.

Taiwanul a reacţionat trimiţând în zonă mai multe nave şi avioane şi desfăşurând sisteme terestre de rachete pentru monitorizarea situaţiei şi consideră că activităţile forţelor armate chineze sunt extrem de provocatoare. Ministerul taiwanez al Apărării a comunicat că militarii săi se vor pregăti de luptă, dar nu vor cere războiul.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protest faţă de măsurile ''provocatoare'' adoptate de Beijing împotriva Taiwanului - referire la respectivele manevre militare - şi a reiterat Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept ''iresponsabilă şi contrară'' obiectivului Beijingului de ''a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan''.

De asemenea, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a declarat vineri, în cursul unei conferinţe de presă la Tokyo, că Statele Unite ''nu vor permite'' Chinei să izoleze Taiwanul.

"Nu vor izola Taiwanul împiedicându-ne să mergem acolo. Am avut vizite la nivel înalt, ale senatorilor în primăvară, în mod bipartizan (...) şi nu îi vom lăsa să izoleze Taiwanul", a spus ea.

Nancy Pelosi, 82 de ani, se află în Japonia - ultima etapă a turneului său asiatic. Acest turneu în regiune "nu a vizat schimbarea statu-quo-ului aici în Asia, nici schimbarea statu-quo-ului în Taiwan", a dat asigurări Nancy Pelosi.

Din 1979, Washingtonul recunoaşte un singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând în acelaşi timp să sprijine autorităţile taiwaneze, în special prin importante vânzări de arme.

Citit 743 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 17:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.