De Ziua Independenței, Ucraina își reafirmă rezistența în fața Rusiei

De Ziua Independenței, Ucraina își reafirmă rezistența în fața Rusiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ucraina se va bate „până la capăt” fără „niciun fel de concesie sau compromis” cu Rusia, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski într-un discurs emoţionant adresat naţiunii cu ocazia aniversării a 31 de ani de la declararea independenţei ţării, sărbătoare naţională care coincide anul acesta cu împlinirea a şase luni de la declanşarea invaziei ruse, potrivit AFP, Reuters şi Ukrinform.

„O nouă naţiune a apărut în lume după 24 februarie la ora 04:00 dimineaţa. Nu s-a născut, ci a renăscut. O naţiune care nu a plâns, nu a ţipat şi nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunţat. Şi nu a uitat”, a spus preşedintele ucrainean în înregistrarea video ocazionată de Ziua Independenţei şi în care s-a referit în special la invazia rusă.

„Pe 24 februarie ni s-a spus: nu aveţi nicio şansă. Dar pe 24 august, noi spunem: La Mulţi Ani de Ziua Independenţei, Ucraina!”, a adăugat Zelenski, potrivit căruia „în şase luni am schimbat istoria, lumea şi ne-am schimbat pe noi înşine”.

„Acum ştim sigur cine ne este cu adevărat frate şi prieten şi cine nu este nici măcar o cunoştinţă”, a spus el.

În acelaşi timp, a afirmat Zelenski, „întreaga lume a aflat cine sunt ucrainenii... Nimeni nu va spune despre Ucraina: este acolo undeva lângă Rusia”.

„Nu aveam încă HIMARS (sistemele americane de rachete de mare mobilitate), dar erau oameni care erau gata să oprească tancurile cu mâinile goale. Ei nu erau gata să închidă cerul (să instituie o zonă de interdicție aeriană), dar erau oamenii care erau gata să acopere cu propriul trup pământul natal”, a adăugat el.

În plus, în opinia sa, Ucraina a reuşit să revitalizeze „întregul continent”. „Europa iese în pieţe. Europa introduce sancţiuni dure. Europa recunoaşte în unanimitate că Ucraina este un viitor membru al Uniunii Europene”.

„Ne vom bate până la capăt pentru pământul nostru”, a afirmat el. „Rezistăm deja de şase luni. Este greu, dar am strâns pumnii şi ne batem pentru destinul nostru”.

„Pentru noi, Ucraina este întreaga Ucraină. Toate cele 25 de regiuni, fără nicio concesie şi niciun compromis”, a spus în continuare Zelenski, afirmând: „Donbasul este Ucraina şi îl vom recupera pe orice cale. Crimeea este Ucraina şi o vom recupera oricare ar fi această cale”. Kievul a pledat ani în şir doar pentru calea diplomatică drept mijloc pentru restabilirea controlului său asupra teritoriilor, notează AFP.

„Ce înseamnă pentru noi sfârşitul războiului? Înainte spuneam «pace». Acum spunem «victorie». Nu vom căuta să ajungem la o înţelegere cu teroriştii ruşi”, a subliniat preşedintele ucrainean, îmbrăcat în tricoul lui tradiţional kaki în stil militar.

El a cerut din nou Rusiei să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean: „Nu vreţi ca soldaţii să vă moară? Eliberaţi-ne pământurile!”, a spus el. „Inamicul credea că îl vom întâmpina cu flori şi şampanie. A primit coroane funerare şi cocteiluri Molotov. Se aştepta la ovaţii, dar aude explozii”, a continuat preşedintele ucrainean, care şi-a rostit alocuţiunea postat în faţa monumentului dedicat independenţei din centrul Kievului.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au avertizat cu privire la o posibilă intensificare a bombardamentelor ruseşti asupra oraşelor ucrainene, inclusiv Kiev, cu ocazia Zilei Independenţei. Autorităţile ucrainene au interzis miercuri toate adunările publice în capitală de teama atacurilor ruseşti şi le-au cerut ucrainenilor din întreaga ţară să rămână vigilenţi şi să se adăpostească în cazul în care se declanşează alarmele ce anunţă atacuri aeriene.

Citit 348 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2022 19:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.