Ucraina poate sprijini Germania în "războiul energiei" dus de Rusia

Ucraina poate sprijini Germania în "războiul energiei" dus de Rusia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ucraina intenţionează să sprijine Germania în încercarea de a pune capăt dependenţei sale de importurile de energie din Rusia, prin furnizarea de resurse din propriul surplus de electricitate celei mai mari economii din Europa.

"În prezent, Ucraina exportă electricitate în Republica Moldova, România, Slovacia şi Polonia. Dar suntem dispuşi să ne extindem exporturile şi în Germania", a declarat pentru DPA premierul ucrainean Denîs Şmîhal. "Avem o cantitate suficientă de electricitate în Ucraina, datorită centralelor noastre nucleare", a spus el, adăugând că va ridica această chestiune în timpul unei vizite la Berlin. Şmîhal a început sâmbătă o vizită în Germania, iar duminică urma să aibă o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.

În contextul invaziei ruse începute la finalul lunii februarie, Ucraina şi Republica Moldova s-au deconectat de la reţeaua de electricitate care le lega de Rusia. La mijlocul lunii martie, reţeaua de electricitate a Ucrainei s-a conectat la reţeaua europeană. De atunci, Ucraina exportă între 400 şi 700 de megawaţi de electricitate pe zi, către UE şi Republica Moldova.

Şmîhal vrea acum ca ţara sa să îşi sporească de câteva ori exporturile către UE. "Acest lucru ar fi foarte bun pentru ambele părţi. UE ar primi mai multă energie, iar noi am primi mai multă valută, de care avem nevoie urgentă", a spus premierul ucrainean.

Ucraina gestionează centrale nucleare cu o capacitate totală de peste 14 gigawaţi. Totuşi, cele şase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse din martie. Comunitatea internaţională este extrem de îngrijorată că luptele din apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa ar putea duce la un accident nuclear.

Consumul de electricitate în Ucraina a scăzut masiv de la începutul invaziei ruse, atât din cauza exodului în masă al populaţiei, cât şi a diminuării economiei. Acest lucru a dus la creşterea capacităţii de export de electricitate a Ucrainei.

În paralel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă seară Rusia că poartă un război energetic şi a cerut mai multă unitate în Europa, transmite dpa. "Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită", a spus Zelenski, în mesajul său video zilnic. "Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru". Scopul, a spus el, este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte ca armă şi energia. În această iarnă, Rusia pregăteşte o "lovitură decisivă" în sectorul energetic. Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan, a spus Zelenski. În opinia sa, europenii trebuie să îşi coordoneze mai bine contramăsurile şi să se ajute reciproc. În plus, presiunea asupra Rusiei trebuie crescută pentru a limita veniturile pe care le obţine din petrol şi gaze.

Contextul acuzaţiilor este faptul că Gazprom nu a reluat livrările de gaze prin Nord Stream 1 către Germania sâmbătă dimineaţă, contrar planurilor anterioare. Compania energetică rusă a justificat acest lucru printr-o presupusă scurgere la staţia de compresoare Portovaia.

Citit 492 ori Ultima modificare Duminică, 04 Septembrie 2022 16:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.