Peste 40 de lideri din întreaga Europă s-au reunit la Praga

Peste 40 de lideri din întreaga Europă s-au reunit la Praga
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 40 de lideri din întreaga Europă s-au reunit joi la Praga pentru prima reuniune a platformei Comunitatea Politică Europeană (CPE), relatează DPA. Noul forum are ca scop îmbunătăţirea cooperării între ţările europene dincolo de graniţele UE şi, în afară de membrii blocului comunitar, mai cuprinde ţări precum Marea Britanie, Turcia sau statele din Balcanii de Vest şi din regiunea Caucaz.

Premierul ucrainean Denis Şmihal a fost prezent la reuniune, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intrat prin legătură video.

Liderii europeni au discutat despre provocările economice generale, precum şi despre schimbările climatice, criza energiei şi invazia rusă din Ucraina. Discuţiile au fost urmate de întâlniri bilaterale.

Pentru că se aşteaptă ca la reuniune să participe deopotrivă reprezentanţii Armeniei şi Azerbaidjanului, au fost derulate eforturi diplomatice pentru a facilita o întâlnire între cele două părți, a declarat la Bruxelles un oficial al UE. Cele două foste republici sovietice sunt în dispută de decenii în legătură cu controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah. În 2020, au reizbucnit luptele, iar recent, la mijlocul lunii septembrie, un atac al Azerbaidjanului a dus la moartea a peste 200 de persoane de ambele părţi.

Vineri, cele 27 de state membre ale UE au programat un summit informal la Praga. Reuniunea nu ar urma să ducă la rezultate concrete, fiind considerată una pregătitoare pentru un summit la Bruxelles, mai târziu în această lună.

Citit 472 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2022 19:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.