Spania, survolată de resturile unei rachete chinezești

Spania, survolată de resturile unei rachete chinezești
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Spania a închis vineri, pentru scurt timp spațiul aerian deasupra regiunii Catalonia și a altor trei regiuni, deoarece se aștepta ca rămășițele unei rachete chinezești să treacă prin zonă, au anunțat autoritățile pentru situații de urgență. „Din cauza riscului asociat cu trecerea obiectului spațial CZ-5B prin spațiul aerian spaniol, zborurile au fost restricționate în totalitate de la ora 09,38 la 10,18 în Catalonia și în alte comunități", a anunțat serviciul pe contul său de Twitter.

Racheta Long March 5B (CZ-5B), cea mai puternică rachetă chineză, a decolat pe 31 octombrie din sudul Chinei pentru a livra ultimul modul al stației spațiale aflate în construcție. Pe măsură ce gravitația trage racheta înapoi pe Pământ, se așteaptă ca o mare parte a acesteia să ardă la reintrare, deși există temeri că mai multe bucăți ar putea supraviețui.

Serviciul de supraveghere și urmărire spațială al Uniunii Europene a declarat că resturile vor reintra cel mai probabil în atmosfera terestră în mijlocul Atlanticului și vor ateriza în mare. Serviciul a avertizat că nordul Spaniei și Portugalia și sudul Italiei se află în traiectoria potențială a rachetei.

Acesta a fost cel de-al patrulea zbor al Long March 5B de la lansarea sa inaugurală din mai 2020. La prima sa lansare, fragmente din rachetă au aterizat pe Coasta de Fildeș, deteriorând mai multe clădiri. Resturi de la al doilea zbor au aterizat în Oceanul Indian, în timp ce rămășițele celui de-al treilea au căzut în Marea Sulu din Filipine.

Reintrarea rachetei în atmosferă este o practică obișnuită la nivel internațional, a declarat vineri Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unei ședințe periodice de informare, când a fost întrebat dacă China a luat măsuri pentru a reduce riscurile.

În imagine, resturile unei rachete căzute în apropiere de Filipine, foto: Sky News

Citit 539 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2022 17:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.