Joe Biden, primul președinte octogenar din istoria SUA. „Ce înseamnă prea bătrân?”

Joe Biden, primul președinte octogenar din istoria SUA. „Ce înseamnă prea bătrân?”
Sursa foto: The New York Times
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Joe Biden a împlinit duminică 80 de ani, devenind astfel primul președinte octogenar din istoria Statelor Unite, scrie Reuters. El urma să își sărbătorească ziua de naștere cu un brunch oferit de soția sa, Jill, o sărbătoare care a primit un impuls suplimentar în acest weekend, odată cu nunta nepoatei sale la Casa Albă, sâmbătă.

Având în vedere că Biden este deja cea mai în vârstă persoană care a ocupat funcția de președinte, cursa pentru Casa Albă din 2024 se anunță a fi un teritoriu necunoscut pentru Statele Unite. Democrația veche de aproape 250 de ani celebrează tinerețea, dar milioane de americani - inclusiv președinți - lucrează acum mult peste vârsta tradițională de pensionare de 65 de ani.

Ronald Reagan avea 77 de ani când a părăsit Casa Albă, dar Biden ar avea 86 de ani la sfârșitul unui al doilea mandat de patru ani, în cazul în care îl va câștiga. Principalul său potențial adversar republican, Donald Trump, ar avea 82 de ani când ar părăsi funcția dacă ar câștiga în 2024.

Ca societate, Statele Unite îmbătrânesc și lucrează până la vârste mai înaintate. Se preconizează că populația cu vârsta de 65 de ani și peste se va dubla aproape, de la 52 de milioane în 2018 la 95 de milioane până în 2060. Până în 2026, mai mult de unul din patru bărbați de peste 65 de ani va continua să muncească, potrivit previziunilor organizației nonprofit Population Reference Bureau.

Lăsând la o parte apartenența politică, 68% dintre persoanele intervievate cred că Biden ar putea să nu fie pregătit pentru această provocare peste doi ani, iar 49% spun același lucru despre Trump. Aproximativ 86% dintre americani au declarat că sunt de părere că limita de vârstă pentru a ocupa funcția de președinte ar trebui să fie 75 de ani sau mai puțin, potrivit sondajului.

Actualul Congres este unul dintre cele mai bătrâne din istoria Statelor Unite, mai mult de jumătate din Camera Reprezentanților și două treimi din Senat făcând parte din generația „Baby Boomer”, născută între 1946 și 1964, arată Pew Research.

Președintele demisionar al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, are 82 de ani. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, are 80 de ani. Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, în vârstă de 89 de ani, a obținut săptămâna trecută un nou mandat de șase ani.

Americanii nu sunt neapărat împăcați cu această situație. Două treimi dintre persoanele intervievate susțin ideea de a avea o limită superioară de vârstă pentru deținătorii de funcții federale, inclusiv pentru președinte, membrii Congresului și judecătorii Curții Supreme, arată sondajul Reuters.

Cu toate acestea, Biden nu se înscrie nici măcar în top 10 al celor mai vârstnici lideri în funcție din lume, listă care este condusă de președintele Camerunului, Paul Biya, în vârstă de 89 de ani.

Citit 433 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2022 16:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.