Scoția, oprită din drumul spre independență

Scoția, oprită din drumul spre independență
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul scoţian nu poate organiza un nou referendum privind independenţa fără acordul Londrei, a conchis miercuri Curtea Supremă britanică, transmit AFP şi Reuters. Un astfel de scrutin ar avea consecinţe asupra uniunii cu Regatul Unit şi ar necesita deci acordul puterii centrale de la Londra, a explicat preşedintele Curţii Supreme, Robert Reed.

Practic, "Parlamentul scoţian nu are puterea de a legifera pentru un referendum de independenţă", a stabilit instanţa.

Şefa executivului scoţian, Nicola Sturgeon, s-a declarat "dezamăgită" de această decizie, apreciind că "o lege care nu-i permite Scoţiei să-şi aleagă propriul viitor fără acordul Westminsterului arată că noţiunea de parteneriat voluntar cu Regatul Unit nu este decât un mit".

La referendumul precedent din 2014, 55 la sută dintre scoţieni au refuzat să abandoneze uniunea cu Regatul Unit, însă Brexitul, căruia scoțienii i s-au opus, a schimbat datele problemei.

Nicola Sturgeon a avertizat că, în cazul unui eşec în justiţie, intenţionează ca următoarele alegeri generale din Marea Britanie, din 2025, să constituie de facto un referendum în problema independenţei.

Citit 607 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2022 17:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.