Ucraina ar putea primi rachete cu rază de acțiune de 150 km

Ucraina ar putea primi rachete cu rază de acțiune de 150 km
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pentagonul ia în considerare o propunere venită din partea companiei americane Boeing de a furniza Ucrainei un tip de rachetă cu o rază de acțiune de 150 de kilometri, care să poate fi lansată de către sistemele HIMARS aflate deja în dotarea armatei ucrainene, informează Reuters.

Stocurile de muniții din depozitele militare ale SUA ale aliaților săi militari din NATO se micșorează, într-un moment în care armata ucraineană are o nevoie tot mai mare de muniții și armament inteligent, după nouă luni de război cu Rusia.

În aceste condiții, compania Boeing a propus un sistem nou de armament, numit „Bombă de Calibru Mic Lansată de la Sol (Ground-Launched Small Diameter Bomb - GLSDB). Noul proiectil ar urma să combine bomba de aviație GBU-39 cu racheta M 26, lansată de sistemele HIMARS.

Racheta GLSDB ar putea lovi precis ținte aflate la o distanță de 150 de kilometri, dublu față de rachetele standard lansate de sistemele HIMARS în prezent. În același timp, raza GLSDB este de două ori mai mică decât cea a rachetelor tactice ATACMS (300 km), care pot fi și ele lansate de HIMARS și pe care SUA a refuzat până în prezent să le livreze Ucrainei, în ciuda insistențelor Kievului.

GLSDB ar urma să fie livrat cel mai devreme în primăvara anului 2023, conform unui document consultat de Reuters.

Concomitent, Pentagonul își propune accelerarea producției de obuze de artilerie de 155 mm. În prezent, acestea sunt realizate doar de companii de stat. Compania americană Lockheed Martin produce anual în jur de 4.600 de rachete HIMARS. Până în prezent, conform surselor Reuters, SUA au livrat 5.000 de astfel de rachete Ucrainei.

Citit 776 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2022 17:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.