Prețul petrolului rusesc, plafonat

Prețul petrolului rusesc, plafonat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cartelul petrolier OPEC condus de Arabia Saudită urma să decidă duminică cât de mult petrol să furnizeze economiei globale, pe fondul slăbirii cererii din China și al incertitudinii cu privire la impactul noilor sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, acestea intrând luni în vigoare, informează Hotnews.

Rusia a respins plafonul de preț aprobat vineri și a amenințat că va opri furnizarea națiunilor care l-au aprobat. Ca reacție, Rusia a acumulat în secret o flotă de peste 100 de petroliere vechi pentru a ajuta la eludarea restricțiilor occidentale privind vânzările de petrol rusesc în urma invaziei sale în Ucraina, potrivit brokerilor și analiștilor de transport maritim.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Înțelegerea fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.

Cotaţia petrolului rusesc în prezent era, până duminică, de circa 65 de dolari barilul, aşadar această măsură va avea cel puţin deocamdată un impact limitat asupra exporturilor ruseşti de petrol.

Citit 537 ori Ultima modificare Duminică, 04 Decembrie 2022 18:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.