Plan pentru reducerea migrației pe ruta Balcanilor de Vest

Plan pentru reducerea migrației pe ruta Balcanilor de Vest
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia Europeană a prezentat luni un plan de acţiune pentru gestionarea sosirilor migranților ilegali pe ruta Balcanilor Occidentali, care anul acesta au ajuns la niveluri record, în timp ce îşi manifestă speranţa că va putea accelera negocierea Pactului european pentru Migraţie şi Azil pentru a se putea ajunge la un acord până la încheierea mandatului actualului executiv european în anul 2024, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Ruta Balcanilor Occidentali a devenit unul din punctele majore de presiune migratorie, cu o creştere de 168 la sută a numărului migranţilor veniţi pe această rută, potrivit datelor Frontex. Această situaţie preocupă în mod special ţările central-europene, precum Austria sau Republica Cehă, care şi-au consolidat controalele la frontiere. În total, în primele 10 luni ale acestui an au fost detectate peste 280.000 de intrări clandestine în UE, dintre care peste 120.000 au fost pe ruta Balcanilor Occidentali.

Planul Comisiei cuprinde ''20 de acţiuni imediate pe care le putem adopta'', a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, la o conferinţă de presă comună cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, cu o zi înaintea summitului UE-Balcanii Occidentali care va avea loc la Tirana. Cele 20 de măsuri operative sunt structurate pe cinci capitole, incluzând necesitatea consolidării frontierelor de-a lungul rutelor migratorii, stabilirea de proceduri rapide de azil şi de capacităţi pentru primirea migranţilor.

Citit 560 ori Ultima modificare Luni, 05 Decembrie 2022 16:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.