Expansiune - China construiește noi insule artificiale

Expansiune - China construiește noi insule artificiale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Statul Filipine s-a declarat miercuri ''profund îngrijorat'' de informaţiile conform cărora China a început să amenajeze teritorii neocupate în apele extrem de disputate din Marea Chinei de Sud, informează AFP.

Noi insule artificiale au fost observate în jurul arhipelagului disputat Spratleys, unde o navă chineză cu un excavator hidraulic a fost observată în funcţiune în ultimii ani, a informat Bloomberg, care face referire la imagini prin satelit furnizate de responsabili americani.

"Suntem profund îngrijoraţi, pentru că astfel de activităţi contravin Declaraţiei asupra conduitei în Marea Chinei de Sud în materie de reţinere şi de arbitraj din 2016", a reacţionat marţi Ministerul Afacerilor Externe de la Manila, care a adăugat că a cerut altor agenţii să ancheteze acest aspect.

Ambasada Chinei la Manila a reacţionat, spunând că este vorba despre "fake news".

Beijingul revendică cvasitotalitatea căii navigabile prin care tranzitează în fiecare an mărfuri în valoare de miliarde de dolari.

China ignoră un verdict al Curţii permanente de arbitraj de la Haga, potrivit căreia revendicările sale istorice sunt lipsite de fundament.

Citit 514 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2022 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.