UPDATE. Kosovo redeschide principalul punct al frontierei cu Serbia

UPDATE. Kosovo redeschide principalul punct al frontierei cu Serbia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE: Kosovo a redeschis joi cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Serbia, după ce protestatarii sârbi au dat asigurări că vor ridica blocajele rutiere.


Kosovo şi-a închis miercuri cel mai mare punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii l-au blocat pe partea sârbă, pentru a-şi susţine rudele de etnie sârbă din Kosovo, care refuză să recunoască independenţa fostei provincii sârbe, transmite Reuters. Având în vedere că alte două puncte de trecere a frontierei sârbe au fost închise pe 10 decembrie, din cauza unor proteste similare din partea kosovară, au rămas deschise doar trei puncte de trecere între cele două ţări. Ultimul protest a avut loc la câteva ore după ce Serbia a anunţat că şi-a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă, în urma unor săptămâni de escaladare a tensiunilor între Belgrad şi Pristina.

Sârbii din Serbia au folosit marţi un camion şi tractoare pentru a crea un blocaj rutier, în apropiere de punctul de trecere Merdare, la graniţa estică a Kosovo, a relatat presa din Belgrad. Blocajul împiedică mii de kosovari care muncesc în alte părţi ale Europei să se întoarcă acasă de sărbători. Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo, divizat etnic, refuză să recunoască guvernul de la Pristina sau statutul Kosovo ca ţară separată de Serbia. Aceştia beneficiază de sprijinul multor sârbi din Serbia şi al guvernului acesteia.

Kosovo, cu majoritate albaneză, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un război în 1998-1999 în care NATO a intervenit pentru a-i proteja pe cetăţenii de etnie albaneză.

Citit 711 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2022 17:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.