Rusia își consolidează trupele pe front, forțele ucrainene rezistă

Rusia își consolidează trupele pe front, forțele ucrainene rezistă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rusia îşi consolidează trupele în Ucraina, dar forţele ucrainene rezistă în luptele înverșunate care se dau în şi în jurul oraşului Soledar (estul Ucrainei), a declarat joi ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar, potrivit Reuters şi AFP.

Numărul unităţilor militare ruse în Ucraina a crescut de la 250, câte erau acum o săptămână, la 280, în prezent, a indicat responsabila ucraineană într-o conferinţă de presă, în timp ce Moscova încearcă să obţină „iniţiativă strategică”. „Luptele cele mai înverşunate şi mai violente continuă şi astăzi în zona Soledar”, a spus Maliar, adăugând că „ei (ruşii) calcă peste propriile lor cadavre”. „Rusia trimite mii de cetăţeni ai săi la abator, dar noi rezistăm”, mai spune responsabila de la Kiev, potrivit căreia, „în pofida unei situaţii dificile, soldaţii ucraineni se bat fără încetare”. „Periferiile oraşului (Soledar) sunt presărate cu corpurile soldaţilor ucişi ai lui (Vladimir) Putin”, a mai spus ea, omagiind „rezilienţa şi eroismul” forţelor ucrainene angajate în această bătălie violentă care durează de mai multe luni.

Un alt înalt responsabil militar, generalul de brigadă Oleksii Gromov, declarase anterior că situaţia militară din Ucraina este în continuare „dificilă”, cu cele mai grele lupte pe frontul de est. Forţele ruse încearcă să taie liniile şi să încercuiască trupele ucrainene, a spus acesta într-o conferinţă de presă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase miercuri seară că luptele continuă la Soledar, un mic oraş de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, în prezent complet distrus, şi că frontul în regiune „rezistă”.

Rusia încearcă din vară să cucerească această zonă din regiunea Doneţk (est), după mai multe eşecuri majore umilitoare, care l-au făcut pe Vladimir Putin să declare o mobilizare parţială a sute de mii de rezervişti şi să lanseze o campanie de lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Fără să ofere cifre concrete, Hanna Maliar a indicat joi că trupele ruse care luptă la Soledar - în mare parte mercenari din grupul paramilitar Wagner - ”suferă pierderi grele”, „încercând fără succes să spargă apărarea noastră”.

Kievul nu a prezentat public cifrele soldaţilor săi ucişi sau răniţi în luptele de la Soledar şi Bahmut, marele oraş din zonă, dar Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a menţionat miercuri „pierderi semnificative” într-un interviu pentru AFP.

În același context, ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, a făcut miercuri noi numiri la conducerea "operaţiunii militare speciale" din Ucraina, informează Reuters şi TASS. Comandant al Forţelor armate combinate care luptă în Ucraina a fost numit şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, iar adjuncţi ai săi au fost numiţi comandantul Forţelor Aerospaţiale ruse, generalul Serghei Surovikin, comandantul Forţelor Terestre, generalul Oleg Saliukov, precum şi şeful-adjunct al Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Aleksii Kim, a precizat Ministerul Apărării rus.

Citit 523 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 16:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.