Austria va renunța „în timp util” la vetoul împotriva extinderii Schengen

Austria va renunța „în timp util” la vetoul împotriva extinderii Schengen
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn, care face parte din partidul OVP condus de cancelarul Karl Nehammer, se așteaptă ca Viena să renunțe "în timp util" la vetoul împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, într-o încercare a Austriei de a-și reface imaginea, notează Euractiv.

"Într-un viitor relativ previzibil, ambele țări pot deveni membre ale Schengen", a declarat Hahn, duminică, la postul public de televiziune ORF. "Un prim pas ar putea fi făcut pentru zboruri", a adăugat el.

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a fost primită în spațiul european de liberă circulație pe 8 decembrie, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE, Austria blocând decizia favorabilă în Consiliul JAI. La momentul respectiv, observatorii austrieci au atribuit vetoul Vienei viitoarelor alegeri regionale din Austria Inferioară, care vor avea loc la 29 ianuarie, zona de influență a conservatorilor din Partidul Popular Austriac (OVP), condus de cancelarul Karl Nehammer, din care face parte și Hahn. Oficialul european a recunoscut că imaginea Austriei a avut "cu siguranță" de suferit în Bulgaria și România, ca urmare a vetoului, "dar acest lucru se poate remedia", a adăugat Hahn.

Deși nu a fost "mulțumit" de lăsarea României și Bulgariei la ușa Schengen, Hahn a precizat că afluxul de solicitanți de azil pe care l-a înregistrat Austria, de aproximativ 80.000 de persoane, este o problemă. Pe viitor, Uniunea Europeană va trebui să se asigure că politica de vize a candidaților la aderare se aliniază 100 la sută cu blocul comunitar, a subliniat comisarul austriac.

În 2022, decizia Serbiei de a permite călătorii fără vize pentru indieni și tunisieni a dus la o creștere semnificativă a cererilor de azil din partea cetățenilor acestor țări, notează Euractiv.

În același timp, deși cancelarul austriac Karl Nehammer a subliniat în repetate rânduri că extinderea spațiului Schengen nu se poate face din cauza problemelor pe care România le are privind numărul mare de migranți care ar ajunge în Austria fără să fie înregistrați în țara noastră, Consiliul Uniunii Europene a cerut Vienei printr-o decizie adoptată, pe 19 decembrie 2022, la 11 zile de la Consiliul JAI, să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020 în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea. Raportul a scos în evidență faptul că Austria are o problemă veche internă, pe care nu a rezolvat-o în ultimii doi ani, în timp ce încearcă să dea vina pe alte state. Astfel, Austria trebuie să își modifice legislația națională și să transpună directiva privind intrarea și returnarea migranților, potrivit recomandărilor forului european pentru a-și remedia probleme semnalate încă din 2020, când Karl Nehammer era ministru de Interne.

Citit 520 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2023 16:15

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Lauri
    Luni, 16 Ianuarie 2023 18:43
    5.13.136.***
    "În timp util" pentru cine...!?? Pentru interesele lor m!zerabile...!?? Tot niște gvn0@!e rămân aceia... Vor rămâne cu siguranță, din punctul meu de vedere, cu acea "pată" pe ei...de s!niștri t!kl0și 0rd!n@ri...
    Poa' să se ducă învârtindu-se hAustrik??ții...

    "Opinii politice" multiple pentru...g
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.