Capsulă radioactivă pierdută și recuperată

Capsulă radioactivă pierdută și recuperată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoritățile din Australia au anunțat miercuri că au găsit o capsulă radioactivă dispărută săptămâna trecută, conform BBC și CNN. Misiunea de recuperare a capsulei, pierdută în timp ce era transportată pe un traseu de 1.400 de kilometri prin Australia de Vest, a fost una dificilă, fiind comparată cu încercarea de a găsi un ac în carul cu fân.

Autorităţile cred că această capsulă, care conţine cesiu-137, o substanţă extrem de radioactivă, a căzut din încărcătura camionului în timp ce era transportată pe Autostrada Marelui Nord. Dispariţia capsulei a declanşat căutări ample, autostrada fiind verificată cu unităţi specializate de detectare a radiaţiilor şi a determinat avertismente către populație să nu se apropie de capsulă, pentru că putea provoca arsuri grave la contactul cu pielea.

Capsula radioactivă, găsită după șase zile, făcea parte dintr-un indicator folosit pentru a măsura densitatea minereului de fier de la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto, din regiunea îndepărtată Kimberley. Minereul era transportat către o instalaţie din suburbiile oraşului Perth, pe o distanţă mai mare decât lungimea Marii Britanii.

Oficialii au declarat că, aparent, capsula a căzut din camion şi a aterizat pe marginea drumului, adăugând totuși că este puţin probabil să existe o contaminare în zonă. Capsula de argint are un diametru de 6 mm şi o lungime de 8 mm.

Citit 415 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2023 17:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.