Tratat istoric privind protejarea oceanelor

Tratat istoric privind protejarea oceanelor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Statele membre ONU au ajuns, în sfârşit, la un acord istoric pentru protejarea oceanelor lumii, după 10 ani de negocieri, informează BBC. Tratatul (The High Seas Treaty) plasează 30% din mări în zone protejate până în 2030, cu scopul de a proteja şi recupera biodiversitatea marină, iar acordul a fost încheiat după 38 de ore de discuţii, la sediul ONU din New York.

În ultima evaluare privind speciile marine la nivel global s-a constatat că aproape 10% sunt în pericol de dispariţie, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN). În aceste noi zone protejate, stabilite prin tratat, vor fi impuse limite în ceea ce priveşte pescuitul, rutele maritime şi activităţile de exploatare, cum ar fi mineritul la mare adâncime.

Organizaţiile de mediu şi-au exprimat îngrijorarea că procesele de exploatare ar putea afecta zonele de reproducere a animalelor, ar putea crea poluare fonică şi ar putea fi toxice pentru viaţa marină.

Minna Epps, directoarea echipei UICN Ocean, a declarat că principala problemă avută în cadrul negocierilor a privit împărţirea resurselor genetice marine, materiale biologice provenite de la plantele şi animalele din oceane care pot fi folosite în diverse scopuri, cum ar fi pentru produse farmaceutice, în procese industriale sau în industria alimentară.

La rândul său, Laura Meller, activistă pentru oceane din cadrul Greenpeace Nordic, a felicitat ţările pentru că au lăsat la o parte divergenţele. "Este o zi istorică pentru conservarea mediului şi un semn că, într-o lume divizată, protejarea naturii şi a oamenilor poate triumfa asupra geopoliticii", a subliniat ea.

Citit 347 ori Ultima modificare Duminică, 05 Martie 2023 16:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.