Erdogan și Kilicdaroglu, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Erdogan și Kilicdaroglu, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează Reuters.

La o zi după un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă luni, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, potrivit AFP. Rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale şi legislative erau încă aşteptate.

Duminică, cei 64 de milioane de turci cu drept de vot s-au prezentat masiv la urne, rata provizorie de participare apropiindu-se de 90 la sută. După numărarea a peste 99 la sută din buletine, Erdogan a obţinut 49,4 la sută din voturi, faţă de 44,95 la sută pentru principalul său adversar social-democrat, un rezultat mai bun decât spera şeful statului, pe care ultimele sondaje l-au dat sistematic în urma contracandidatului său.

Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a promis luni victoria taberei sale în turul al doilea al scrutinului (28 mai), perspectivă care pare să se concretizeze în acest moment, transmite AFP.

"Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere. Şi vom câştiga absolut acest al doilea tur", a declarat candidatul opoziţiei în miezul nopţii, la Ankara, înconjurat de reprezentanţi ai celor şase partide din coaliţia sa.

Preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că este "în mod clar în frunte" la alegerile prezidenţiale, dar a spus că este gata să respecte un al doilea tur dacă va fi necesar, transmite AFP.

Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri", a asigurat el.

Dacă rezultatele electorale vor fi confirmate, candidatul alianţei de opoziţie la alegerile prezidenţiale din Turcia, un anti-Recep Tayyip Erdogan care visează să fie salvatorul unei democraţii afectate de 20 de ani de putere necontestată, Kemal Kilicdaroglu ar urma să îl determine pe şeful statului să participe la un al doilea tur de scrutin pentru prima oară de când se află în fruntea ţării.

Citit 461 ori Ultima modificare Luni, 15 Mai 2023 17:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.