Erdogan a golit vistieria țării înainte de alegeri

Erdogan a golit vistieria țării înainte de alegeri
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În cele şase săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale care au avut loc duminică în Turcia, rezervele de valută şi aur ale ţării au scăzut cu 17 miliarde de dolari, ca urmare a încercării Guvernului Recep Tayyip Erdogan de a susţine economia şi lira înaintea scrutinului, transmite Financial Times.

Rezervele valutare ale Băncii Turciei au scăzut cu 9,5 miliarde de dolari în perioada dintre sfârşitul lunii martie şi 12 mai în timp ce rezervele de aur au scăzut cu 7,9 miliarde de dolari, potrivit calculelor efectuate de Financial Times pe baza datelor oficiale. În ambele cazuri este vorba de o scădere de 15 la sută.

Aceste scăderi vin într-un moment în care investitorii şi analiştii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de programele economice neconvenţionale utilizate de guvernul de la Ankara pentru a stabiliza economia. Aceste temeri s-au înmulţit după ce rezultatele solide obţinute de Erdogan la primul tur al alegerilor prezidenţiale îi cresc şansele pentru un nou mandat de cinci ani.

În paralel, există o cerere mare de aur, creată de dorinţa cumpărătorilor locali de active sigure pentru a-şi proteja economiile de inflaţia ridicată.

Citit 842 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2023 17:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.