Parlamentul European cere protecție față de interferențele străine

Parlamentul European cere protecție față de interferențele străine
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parlamentul European s-a pronunţat pentru o strategie coordonată pentru protejarea de interferenţele străine în perspectiva alegerilor europene din 2024, relatează DPA.

Interferenţa străină, dezinformarea şi atacurile asupra democraţiei probabil vor spori şi vor deveni mai complexe înaintea alegerilor europene din iunie anul viitor, avertizează un raport adoptat joi de plenul Parlamentului European, cu 469 voturi pentru şi 71 de voturi împotrivă.

În raport, elaborat de eurodeputata letonă Sandra Kalniete (membră a grupului Partidului Popular European), eurodeputaţii atrag atenţia asupra interferenței externe pe platformele online şi subliniază nevoia unei protejări mai bune a infrastructurii esenţiale şi a sectoarelor strategice. Raportul se concentrează în particular pe interferenţa rusă şi chineză în Uniunea Europeană, în state care aspiră să devină membre ale UE, inclusiv din Balcanii Occidentali, şi în ţările din aşa-numitul Sud Global.

Membrii Parlamentului European solicită interzicerea platformei media TikTok la toate nivelurile guvernelor naţionale şi în instituţiile UE şi recomandă introducerea unei interdicţii asupra echipamentelor şi software-urilor de la producători din ţări cu risc ridicat, în special China şi Rusia. De asemenea, eurodeputaţii solicită o strategie coordonată a UE şi o finanţare adecvată pentru a combate dezinformarea şi a susţine procesele democratice.

Citit 365 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 15:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.