Joe Biden stârnește un nou conflict diplomatic între SUA și China

Joe Biden stârnește un nou conflict diplomatic între SUA și China
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Semnele de aplanare a tensiunilor dintre Washington și Beijing nu au durat mult: abia s-a întors secretarul de stat american din vizita sa în China, că preşedintele american Joe Biden l-a calificat pe omologul său chinez Xi Jinping drept "dictator", remarcă aspru criticată miercuri de Beijing, informează AFP.

Făcând referire la un episod recent în timpul căruia SUA au distrus un balon chinezesc care, potrivit Washingtonului, spiona teritoriul american, Joe Biden a afirmat că "motivul pentru care (preşedintele chinez) s-a enervat atât de tare când am doborât acest balon plin de materiale de spionaj este acela că el nu ştia că (acest aparat) se afla acolo".

Biden a făcut aceste declaraţii în timpul unei recepţii în California cu donatori ai Partidului Democrat, în prezenţa unor jurnalişti. "Este foarte stânjenitor pentru dictatori atunci când ei nu ştiu ce s-a întâmplat", a continuat Biden, adăugând: "Atunci când (balonul) a fost doborât, (Xi Jinping) a fost foarte stânjenit şi chiar a dezminţit că (aeronava) se afla acolo".

Întrebată cu privire la acest subiect, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Mao Ning, a condamnat aceste afirmaţii, deloc surprinzător. "Această remarcă a părţii americane este cu adevărat absurdă, foarte iresponsabilă, nu reflectă realitatea, contravine practicilor diplomatice şi aduce gravă atingere demnităţii politice a Chinei", a declarat ea pentru presă. "Aceasta este o provocare politică pe faţă", a denunţat ea.

Aceste schimburi verbale au loc după ce secretarul de stat american Antony Blinken şi-a încheiat luni vizita de două zile la Beijing, prima a unui şef al diplomaţiei americane în ultimii aproape cinci ani. Întrevederea sa cu Xi Jinping a fost salutată de cele două ţări drept o reuşită, după luni de tensiuni, în pofida persistenţei unor divergenţe profunde.

Tot referitor la Xi Jinping, Joe Biden a mai spus: "Suntem într-o situaţie în care el vrea din nou să stabilească o relaţie". Preşedintele american a apreciat că Blinken a făcut "treabă bună" în China, însă a explicat că "va fi nevoie de timp" pentru a aplana relaţiile foarte tensionate între cele două mari puteri. "De altfel, eu vă promit, nu vă faceţi griji în legătură cu China. (...) China are mari dificultăţi economice", a mai spus preşedintele democrat de 80 de ani, în campanie pentru realegerea sa.

Rivalitatea pe toate planurile între China şi SUA s-a transformat într-o criză diplomatică, deschisă prin episodul balonului din februarie.

Preşedintele american a evocat un alt punct de fricţiuni cu China: summitul în timpul căruia liderii Australiei, Indiei, Japoniei şi SUA - cunoscut sub numele de "Quad" - au adresat în luna mai critici abia voalate la adresa politicii Beijingului în Asia-Pacific, pe care ei o consideră o sursă de instabilitate. Cele patru ţări "lucrează umăr la umăr în Marea Chinei de Sud şi în Oceanul Indian", a declarat Biden, potrivit căruia această demonstraţie de unitate între cele patru ţări era cea care "l-a contrariat cu adevărat" pe preşedintele chinez.

Nu este prima dată când Joe Biden face declaraţii importante în timpul unor recepţii pentru strângere de fonduri, evenimente restrânse în timpul cărora camerele de filmat, microfoanele şi aparatele foto sunt excluse - jurnaliştii prezenţi putând cu toate acestea să asculte declaraţiile introductive ale preşedintelui şi să le transcrie. Tocmai la un astfel de eveniment, în octombrie 2022, Joe Biden evocase, de exemplu, riscul unei "apocalipse" nucleare declanşate de Rusia.

Citit 615 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Iunie 2023 17:41

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Știre falsă crasă, made Kremlin
    Miercuri, 21 Iunie 2023 16:49
    109.166.130.***
    Un fake news , o știre falsă crasă, specific propagandei ruse, agățată de media românească, chiar citită din articol, unde Biden spune că Xi(el) a fost foarte supărat că i s-a reproșat că nu știa ce este cu balonul de spionaj chinezesc pe cerul SUA. Și foarte bine că Xi nu știa. În fine, Xi și Biden
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.