Revolte în Franța, după uciderea unui tânăr de către un polițist

Revolte în Franța, după uciderea unui tânăr de către un polițist
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii francezi au declarat că magistrații îl vor investiga pe polițistul care a împușcat și ucis un adolescent de 17 ani, pentru "omucidere voluntară", după două zile de proteste violente. Peste noapte, protestatarii au incendiat mașini și clădiri publice în suburbiile Parisului, iar tulburările s-au extins în alte câteva localități franceze, în ciuda eforturilor sporite de securitate și a apelurilor la calm ale președintelui, relatează AP.

Uciderea filmată a lui Nahel, în vârstă de 17 ani, în timpul unui control în trafic marți, a șocat țara și a reaprins tensiuni care se manifestau de mult timp între tineri și poliție, în cartierele defavorizate din Franța, relatează Mediafax. Procurorul din Nanterre, Pascal Prache, a declarat că, pe baza unei prime anchete, a ajuns la concluzia că "nu erau îndeplinite condițiile pentru utilizarea legală a armei".

Confruntările au izbucnit pentru prima dată marți seară în și în jurul suburbiei pariziene Nanterre, unde Nahel a fost ucis, iar guvernul a desfășurat miercuri 2.000 de polițiști pentru a menține ordinea. Dar violențele au fost reluate după lăsarea serii.

Polițiștii și pompierii s-au luptat să-i calmeze pe protestatari și să stingă numeroase incendii, care au afectat școli, secții de poliție și primării sau alte clădiri publice, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției naționale. Poliția a raportat joi incendii sau încăierări, în cursul nopții, în mai multe orașe, de la Toulouse, în sud, la Lille, în nord, deși punctele nevralgice ale tensiunilor au fost Nanterre și alte suburbii ale Parisului.

Poliția a arestat 150 de persoane în întreaga țară, dintre care mai mult de jumătate în regiunea pariziană.

"Aceste acte sunt total nejustificabile", a declarat președintele francez, Emmanuel Macron. El a spus că este timpul pentru "respect", în timp ce mama lui Nahel a cerut un marș tăcut joi, în onoarea tânărului, în piața în care a fost ucis.

Mai multe vehicule au fost incendiate în Nanterre, iar protestatarii au tras cu artificii și au aruncat cu pietre în poliție, care a tras în repetate rânduri salve de gaze lacrimogene. Flăcări au ieșit din trei etaje ale unei clădiri, iar un incendiu a fost semnalat la o centrală electrică. Un incendiu a afectat primăria din suburbia pariziană L'Ile-Saint-Denis.

În ciuda vârstei sale fragede, tânărul de 17 ani ucis fusese reținut de 12 ori pentru diverse infracțiuni, scrie Le Figaro. Tânărul era cunoscut inclusiv pentru conducere fără permis, conducere fără asigurare și folosirea unui număr fals de înmatriculare. Pe lângă infracțiunile rutiere, Nahel mai fusese reținut de două ori pentru consum și posesie de droguri și pentru manipulare de bunuri furate.

"Nu a fost niciodată condamnat, nu are cazier judiciar", a declarat avocata familiei sale, Jennifer Cambla, la France Info. Nahel era cu siguranță "cunoscut de poliție, ceea ce nu este același lucru, pentru că el nu a fost judecat pentru nimic".

Citit 724 ori Ultima modificare Joi, 29 Iunie 2023 16:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.