Georgia denunță „agresiunea rusească” din Osetia de Sud și Abhazia

Georgia denunță „agresiunea rusească” din Osetia de Sud și Abhazia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Georgia a denunţat marţi "agresiunea rusească” şi a cerut "încetarea ocupaţiei" celor două regiuni georgiene (Osetia de Sud şi Abhazia), cu ocazia împlinirii a 15 ani de la războiul de cinci zile în august 2008 cu Rusia, potrivit AFP.

"Ştim de mult timp că Rusia a fost un agresor, ştim acest lucru şi întreaga lume ştie acest lucru", a declarat premierul georgian Irakli Garibaşvili jurnaliştilor. Totodată, Garibaşvili l-a acuzat marţi pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili pentru provocarea războiului în Osetia de Sud în 2008, care a dus la intervenţia militară rusă şi la recunoaşterea de către Moscova a acestei regiuni separatiste, precum şi a Abhaziei, relatează EFE.

"Evident, această nenorocire, această tragedie, acest război a avut loc sub autorităţile precedente. Ele nu au făcut nimic pentru a preveni acest război", a denunţat el în timpul unei vizite la cimitirul Mujatgverdi din Tbilisi, unde sunt înhumaţi militarii care şi-au pierdut viaţa în timpul acelui conflict.

Garibaşvili a declarat cu ocazia împlinirii marţi a 15 ani de la războiul de cinci zile din august 2008 că militarii georgieni au dat dovadă de "mare eroism şi abnegaţie", dar Georgia a văzut şi "acţiunile ruşinoase ale comandantului suprem" Saakaşvili.

"Ne animă credinţa de neclintit că o Georgie paşnică, unită, puternică şi dezvoltată este cea mai bună perspectivă pentru georgieni, oseţi, abhazi, pentru toate popoarele care trăiesc pe pământul nostru şi facem totul pentru ca acest obiectiv să devină realitate cât mai curând posibil', a adăugat el.

La 8 august 2008, trupele georgiene au intrat în Osetia de Sud - teritoriu separatist, cu o populaţie de doar 30.000 de locuitori - cu scopul de a restabili controlul asupra regiunii rebele, argumentând că trebuiau să acţioneze imediat, deoarece Moscova se pregătea să ocupe militar regiunea, potrivit uneia dintre versiunile evenimentelor de atunci. Rusia a răspuns cu atacuri aeriene împotriva obiectivelor militare georgiene de pe teritoriul ţării din Caucaz şi şi-a desfăşurat trupele în Osetia de Sud într-o operaţiune pe care Kremlinul a denumit-o "impunerea păcii", care a dus la respingerea georgienilor din regiune.

Ulterior, forţele ruse au pătruns pe teritoriul georgian atât în Osetia de Sud, cât şi în Abhazia secesionistă, deplasându-şi tancurile până în oraşul Gori, la doar 75 de kilometri de Tbilisi, înainte de a se retrage complet din fosta republică sovietică.

Kremlinul a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, o decizie susţinută şi de Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria, dar care a fost în mare parte condamnată de comunitatea internaţională.

Georgia a pierdut 412 persoane în războiul din august 2008, inclusiv 170 de soldaţi şi angajaţi ai Ministerului de Interne, în timp ce Rusia a suferit pierderi de ordinul a 67 de militari în ofensiva sa împotriva armatei georgiene.

Potrivit informaţiilor disponibile, preşedintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a ordonat operaţiunea militară în Osetia de Sud la 7 august 2008, la ora 23:35. O serie de surse indică faptul că la acea oră armata regulată a Rusiei invadase deja Georgia, deşi Moscova susţine că a adus forţele armate în Georgia pe 8 august 2008, notează portalul georgian Netgazeti.ge.

Opoziţia georgiană acuză actualul guvern de derivă autoritară şi simpatii pro-Moscova pe fondul războiului din Ucraina, ceea ce a dus la înrăutăţirea relaţiilor dintre Tbilisi atât cu Kievul, cât şi cu Occidentul.

Citit 491 ori Ultima modificare Marți, 08 August 2023 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.