Kremlinul, enervat de prăbușirea rublei rusești în raport cu dolarul

Kremlinul, enervat de prăbușirea rublei rusești în raport cu dolarul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanţei comerciale a Rusiei, transmite Reuters.

Rubla s-a depreciat, luni, cu 1,4 la sută în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depăşind pragul de 100 de unităţi pentru un dolar pentru prima oară după data de 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5 la sută până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni.

Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 de ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut, pentru ca la câteva luni distanță să revină până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, graţie unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi creşterii veniturilor din exporturi.

Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei, pe diminuarea veniturilor din export şi revenirea importurilor, însă un consilier de la Kremlin a dat luni vina pe politica monetară a Băncii Rusiei, un semn de dezacord între autorităţile ruseşti. Consilierul economic de la Kremlin al președintelui Vladimir Putin, Maxim Oreșkin, a notat într-un editorial de opinie publicat de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, că administrația prezidențială dorește o rublă puternică și se așteaptă la o „normalizare” a cursului de schimb în curând.

„Principala sursă a deprecierii rublei și accelerării inflației este politica monetară blândă”, a acuzat Oreșkin în articol, adăugând că „banca centrală are toate instrumentele pentru a normaliza situația în viitorul apropiat și asigura că dobânzile la care se oferă credite sunt reduse la niveluri sustenabile”. „Este în interesul economiei rusești să aibă o rublă puternică”, a subliniat consilierul lui Putin.

„Deprecierea rublei este o acuzație incriminatoare față de războiul Rusiei din Ucraina”, afirmă Timothy Ash, un strateg de la firma de investiții BlueBay Asset Management de la Londra. Acesta afirmă că slăbirea monedei naționale a Rusiei „este alimentată nu doar de facturile mai scăzute la energie din cauza pierderii majorității afacerilor cu gaz din Europa, ci și de către succesul plafonării prețului la petrolul rusesc de către G7, costurile mai ridicate ale importurilor din cauza sancțiunilor și apoi de fuga continuă a capitalului” din țară.

Pentru a opri declinul rublei Banca Centrală de la Moscova ar putea introduce controale și mai puternice asupra capitalului. O altă opțiune ar fi să majoreze din nou dobânda de referință, o măsură pe care o urmărește deja pentru a încerca să aducă sub control inflația ridicată.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru principalul produs de export al Rusiei, era luni în scădere cu 0,9 la sută până la 86,05 dolari, în apropierea maximului ultimelor şapte luni atins săptămâna trecută. Cu toate acestea, cursul de schimb al rublei nu a profitat de preţul ridicat al petrolului. Un trader de la o mare bancă rusească a dezvăluit pentru Reuters că piaţa este confuză.

"Toată lumea este pregătită pentru un aflux de venituri de pe urma petrolului mai scump, dar acest lucru se lasă aşteptat, iar organismele de reglementare sunt oarecum indiferente, nu este nimic pe care să te poţi baza", a precizat traderul. Creşterea de neoprit a cursului de schimb dolar/rublă continuă să susţină interesul investitorilor de retail în acţiuni ca o modalitate de a-şi proteja economiile.

Citit 382 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2023 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.