Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia

Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ucraina intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia, din cauza restricţiilor pe care aceste state le-au impus pentru importurile de produse alimentare ucrainene, a declarat reprezentantul pentru comerţ al Ucrainei, Taras Kachka, într-un interviu publicat luni de Politico şi preluat de Reuters.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.

Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat însă vineri că vor păstra propriile restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

"Este important să dovedim că aceste acţiuni sunt greşite din punct de vedere legal. Şi de aceea vom începe mâine să demarăm procedurile legale", a declarat Kachka pentru Politico.

Oficialul ucrainean a adăugat că autorităţile de la Kiev ar putea introduce măsuri de retorsiune împotriva Poloniei dacă autorităţile de la Varşovia nu renunţă la măsurile lor suplimentare. "Vom fi forţaţi să reacţionăm prin măsuri care să vizeze noi produse şi vom interzice importurile de fructe şi legume din Polonia", a spus Taras Kachka.

Autorităţile de la Kiev au avertizat anterior că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor de cereale.

Comisia Europeană a pus punct vineri interdicţiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.

Taras Kachka a precizat că Kievul este pregătit să "îşi asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în ţările vecine" şi că va introduce un sistem de licenţe de export "în timp real" pentru cereale.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi diminueze capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine a afectat veniturile fermierilor est-europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa.

Citit 602 ori Ultima modificare Luni, 18 Septembrie 2023 18:08

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Niech Żyje Polska!
    Luni, 18 Septembrie 2023 18:39
    86.124.201.***
    Oare nu isi permit cam multe, desi sunt dependenti de UE/USA/NATO in ceea ce priveste resursele folosite in razboi si nu numai?
    Ameninti ca dai in judecata Polonia, o tara ce iti gazduieste peste 4 milioane de suflete? Ce tupeu.
    Mai ramane sa intoarca armele si sa atace tarile NATO.
    Rusul tot rus
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.