Premiul Nobel pentru vaccinurile ARN mesager contra Covid-19

Premiul Nobel pentru vaccinurile ARN mesager contra Covid-19
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru anul 2023 a fost acordat, luni, lui Katalin Kariko și Drew Weissman, pentru dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager contra Covid-19.

Premiul a fost acordat "pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice, care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19".

"Descoperirile celor doi laureați ai Premiului Nobel au fost esențiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19, în timpul pandemiei care a debutat la începutul anului 2020. Prin descoperirile lor revoluționare, care au schimbat în mod fundamental înțelegerea noastră despre modul în care ARN interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor, în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă", a explicat Academia Suedeză.

Katalin Kariko s-a născut în 1955, în Szolnok, Ungaria. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Szeged în 1982 și a efectuat cercetări postdoctorale la Academia Maghiară de Științe din Szeged până în 1985. Apoi a efectuat cercetări postdoctorale la Universitatea Temple din Philadelphia și la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethesda. În 1989, a fost numită profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, unde a rămas până în 2013. După aceea, a devenit vicepreședinte și, ulterior, vicepreședinte senior la BioNTech RNA Pharmaceuticals. Din 2021, este profesor la Universitatea din Szeged și profesor adjunct la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

Drew Weissman s-a născut în 1959, în Lexington, Massachusetts, SUA. Și-a primit diplomele de doctor în medicină și doctorat de la Universitatea din Boston în 1987. Și-a făcut pregătirea clinică la Beth Israel Deaconess Medical Center din cadrul Harvard Medical School și a efectuat cercetări postdoctorale la National Institutes of Health. În 1997, Weissman și-a înființat grupul de cercetare la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. Este profesor în domeniul cercetării privind vaccinurile și director al Institutului Penn pentru inovații ARN.

Premiul, unul dintre cele mai prestigioase din lumea științifică, a fost decis de către Adunarea Nobel a Universității de Medicină Karolinska Institute din Suedia și vine la pachet cu 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari).

Premiul pentru Medicină de anul trecut a fost acordat suedezului Svante Paabo pentru secvențierea genomului omului de Neanderthal, o rudă dispărută a omului de astăzi, și pentru descoperirea unei rude umane necunoscute până acum, Denisovans.

Citit 460 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2023 16:54

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Pompiliu
    Luni, 02 Octombrie 2023 23:47
    86.124.201.***
    Au primit premiul Nobel pt ca au inventat o noua metoda de a ucide oameni in masa.
    Adica pt un genocid....
    2
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.