Polonia, în pragul unei schimbări politice uriașe

Polonia, în pragul unei schimbări politice uriașe
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Naţionaliştii aflaţi la guvernare în Polonia par să-şi fi pierdut majoritatea parlamentară, în cele mai importante alegeri din ţară din ultimele decenii, deschizând potenţial calea partidelor de opoziţie să preia puterea, în ceea ce ar fi o schimbare politică uriaşă, comentează luni Reuters.

Polonia s-a înfruntat în repetate rânduri cu Uniunea Europeană în privinţa statului de drept, a libertăţii presei, a migraţiei şi a drepturilor persoanelor LGBT, de când formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS) a ajuns la putere în 2015, dar partidele de opoziţie au promis că vor repara legăturile cu Bruxellesul şi vor anula reformele despre care criticii spun că subminează standardele democratice.

Conform unui exit-poll Ipsos publicat luni dimineaţă, PiS a obţinut 36,6 la sută din voturi, ceea ce s-ar traduce în 198 de aleşi în Camera Inferioară a Parlamentului, care are în total 460 de locuri. Partidele de opoziţie, conduse de gruparea liberală a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, Coaliţia Civică (KO), ar urma să câştige un total de 248 de locuri, KO obţinând 31,0 la sută din voturi.

Victoria opoziţiei, într-un scrutin văzut de analişti drept cel mai semnificativ pentru Europa din ultimii ani, ar putea redefini relaţia dintre Bruxelles şi cel mai mare stat membru al UE din Europa Centrală şi de Est. Deputatul KO Cezary Tomczyk l-a îndemnat pe preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, să-l invite pe Tusk să formeze un guvern de coaliţie. "Solicităm preşedintelui ca tabăra democrată să poată alege un candidat la funcţia de prim-ministru", a declarat el la postul privat TVN 24. "Candidatul firesc pentru postul de prim-ministru este Donald Tusk", a afirmat el. Cu toate acestea, dacă rezultatele oficiale confirmă exit-poll-ul, Tusk şi aliaţii săi - A Treia Cale şi Noua Stânga - ar putea fi nevoiţi să aştepte săptămâni sau chiar luni până vor primi şansa de a forma un guvern.

Duda a spus că va oferi prima şansă partidului câştigător, sugerând că prim-ministrul Mateusz Morawiecki sau un alt politician de rang înalt al PiS va primi mandatul. Dar, având în vedere că formaţiunea de extremă-dreapta Confederaţia a obţinut, conform exit-poll-ului, un scor de 6,4 la sută, sub aşteptări, el ar avea puţini aliaţi clari.

Acest ultim exit-poll a fost întârziat, iar unii comentatori au legat acest lucru de prezenţa record la urne, de aproape 73 la sută, cea mai mare de la căderea comunismului în 1989. Imaginile de la televizor au arătat sute de persoane, majoritatea tineri, care aşteptau la o coadă lungă la o secţie de votare din oraşul Wroclaw, pentru a vota. Localnicii le-au adus ceai cald, pături şi mâncare. Unii dintre cei de la coadă au spus că au aşteptat şase ore. Secţia de votare s-a închis aproape de ora 3 a.m. (01.00 GMT), la aproximativ şase ore după ce votul trebuia oficial să se încheie.

Tusk, în vârstă de 66 de ani, s-a bucurat duminică după anunţul rezultatelor primului exit-poll. "Democraţia a câştigat. Acesta este sfârşitul guvernului PiS", a spus el, în faţa membrilor partidului.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în vârstă de 74 de ani, le-a declarat oficialilor adunaţi la sediul partidului său, din centrul Varşoviei, că nu este clar dacă votul de duminică se va traduce într-un nou mandat de guvernare. "Trebuie să avem speranţa că, indiferent dacă suntem la putere sau în opoziţie, proiectul nostru va continua. Nu vom lăsa Polonia să-şi piardă dreptul de a-şi decide propria soartă", a spus el.

Citit 446 ori Ultima modificare Luni, 16 Octombrie 2023 14:46

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de fondul suveran
    Luni, 16 Octombrie 2023 23:39
    89.137.30.***
    Au ales iar globalistii care va secatui Polonia si soarta lor va fi decisa de altii ! Mare greseala ! Ce urmeaza? Firmele poloneze daca nu vor fi cumparate , vor fi falimentate ! Torul va fi in mana celor din vest asa cum s-a intamplat si in Romania ! Nu vom mai fi suverani ! Vor fi sclavii altora !
    2
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.