Ofensiva din Fâșia Gaza, între amenințări și negocieri intense

Ofensiva din Fâșia Gaza, între amenințări și negocieri intense
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat marţi că "nimeni nu va putea opri forţele de rezistenţă", dacă Israelul îşi continuă ofensiva împotriva Fâşiei Gaza, relatează AFP şi Reuters.

"Nimeni nu ar trebui să spere" că anumite părţi, precum Iranul, ar putea "împiedica forţele de rezistenţă" să acţioneze, a declarat Ali Khamenei, în timpul unui discurs. El a făcut referire la "axa rezistenţei", o denumire informală pentru state şi organizaţii care sunt inamici ai Israelului, precum Hamas sau Hezbollahul libanez, susţinut de Iran.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat luni în legătură cu o posibilă "acţiune preventivă a axei rezistenţei" împotriva Israelului, "în următoarele ore", în timp ce armata israeliană ar pregăti o ofensivă terestră în Fâşia Gaza.

Confruntările dintre Hezbollah şi Israel s-au intensificat în ultimele zile la graniţa cu Libanul, unde armata israeliană a anunţat marţi că a ucis patru atacatori, în timpul unei încercări de infiltrare. "Nimeni nu poate înfrunta musulmanii şi forţele de rezistenţă, dacă crimele regimului sionist împotriva palestinienilor continuă... bombardamentele în Gaza trebuie să înceteze imediat", a spus Khamenei.

Pe de altă parte, în eforturile diplomatice de soluționare a crizei din Orientul Mijlociu, cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Iranul şi organizaţia paramilitară libaneză Hezbollah să nu se amestece în conflictul dintre Israel şi gruparea militantă islamistă Hamas, relatează dpa. "Împreună cu aliaţii noştri, noi, guvernul german, facem tot posibilul pentru a ne asigura că acest conflict nu va escalada", a declarat Scholz, marţi, la Berlin, înainte de plecarea sa în Israel. "Încă o dată, avertizez în mod expres Hezbollah şi Iranul să nu intervină în conflict", a mai spus el.

Scholz este primul şef de guvern care a vizitat Israelul după atacul devastator al grupării Hamas din 7 octombrie. El s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Tel Aviv, înainte de a merge în Egipt, pentru a se întâlni cu preşedintele Abdel Fattah al-Sissi. De asemenea, Scholz s-a întâlnit marţi dimineaţă, la Berlin, cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Cele două ţări au ca obiectiv să prevină o conflagraţie în regiune, a mai spus Scholz. La rândul său, regele Iordaniei a subliniat importanţa livrării de ajutor umanitar, pentru a atenua suferinţa populaţiei civile de ambele părţi.

În acest context, SUA şi Israelul au convenit să elaboreze un plan pentru ca ajutorul umanitar să ajungă la civilii din Fâşia Gaza fără ca Hamas să beneficieze de el, a anunţat marţi secretarul de stat american Antony Blinken, citat de Reuters. Blinken a mai declarat că preşedintele Joe Biden va vizita în această săptămână Israelul, pentru a afla ce anume va face statul israelian pentru a reduce la minimum victimele civile, în cadrul efortului său de război.

Blinken a făcut acest anunţ după 9 ore de negocieri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-au prelungit până la primele ore ale zilei de marţi. Întâlnirea lor a fost întreruptă de sirenele de raid aerian care avertizau asupra tirurilor cu rachete palestiniene, forţându-i să se adăpostească pentru scurt timp într-un buncăr.

Şeful diplomaţiei americane se află de cinci zile în Orientul Mijlociu într-un efort diplomatic continuu, revenind în Israel după ce a vizitat şase ţări arabe în patru zile. El a încercat în parte să abordeze criza umanitară în plină desfăşurare în Fâşia Gaza, unde bombardamentele israeliene - ca răspuns la atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului - au ucis aproximativ 2.800 de palestinieni şi au forţat sute de mii de persoane să îşi părăsească locuinţele.

Citit 366 ori Ultima modificare Marți, 17 Octombrie 2023 15:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.