Israelienii au intrat în ”a doua fază” a ofensivei din Fâșia Gaza

Israelienii au intrat în ”a doua fază” a ofensivei din Fâșia Gaza
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Forţele armate israeliene (IDF) au efectuat duminică operaţiuni terestre împotriva Hamas în Gaza, în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a numit "a doua fază" a acestui război menit să eradicheze gruparea militantă palestiniană. Războiul va fi "lung şi dificil", a avertizat şeful executivului israelian. A învinge Hamas este o "provocare esenţială" pentru Israel, dar "priveşte întreaga civilizaţie occidentală", a mai apreciat Netanyahu.

Premierul israelian a reluat, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că ofensiva terestră din Gaza vizează distrugerea Hamas și a spus că unul dintre principalele scopuri ale războiului este eliberarea ostaticilor. "Am hotărât în unanimitate să intervenim terestru în Gaza. Trebuie să învingem. Nu avem alternativă. Dacă voi nu câștigați azi, veți fi victimele de mâine. Ceea ce s-a întâmplat nu trebuie să se mai repete vreodată. Este al doilea nostru război de independență. Este misiunea vieții noastre, este misiunea vieții mele", a spus Netanyahu.

El a avertizat că războiul va fi lung și dificil, a lăudat forța armatei israeliene și a cerut populației palestiniene din nordul Gaza să evacueze cât mai repede și să meargă "în zone sigure" pentru a putea fi protejată. "Războiul din Fâșia Gaza va fi lung și dificil, iar noi suntem pregătiți pentru el", a declarat Netanyahu, într-o conferință de presă, la Tel Aviv, adăugând că armata sa va "distruge inamicul la sol și în subteran".

De asemenea, liderul israelian i-a atacat pe cei care acuză Israelul de crime de război, spunând că sunt niște ipocriți care chiar comit astfel de crime.

Cu puțin timp înainte, președintele turc Tayyip Erdogan s-a adresat sutelor de mii de susținători la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, acuzând Israelul de crime de război. "Dacă Hamas este organizație teroristă, atunci și Netanyahu este criminal de război", a vociferat Erdogan.

Imediat după aceea, ministrul de Externe al Israelului a rechemat diplomații din Turcia, în contextul în care relațiile dintre cele două țări se înrăutățesc. Săgeți au fost trimise și către Iran, "care se află în spatele" acestor evenimente, menționând rolul "axei răului": "90 la sută din bugetul militar al Hamas vine de la Iran".

Răspunzând întrebărilor presei despre situația ostaticilor, Netanyahu și-a asumat încă o dată eșecul și a dat asigurări că situația lor este mereu în atenția sa. "A fost un eșec... Vă asigur că toți cei care am greșit vom plăti. Gândurile noastre sunt mereu la ostatici și vom face totul pentru ei. Misiunea mea acum este de a salva țara", a clamat el.

În paralel, armata israeliană (IDF) a avertizat că acum consideră oraşul Gaza un "câmp de luptă" şi le-a ordonat rezidenţilor "să plece imediat" spre sud.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmoud Bassal, "sute de clădiri şi case au fost complet distruse" în raidurile nocturne ale armatei israeliene. Comunicaţiile telefonice şi prin internet, întrerupte de vineri pe teritoriul palestinian, au fost restabilite în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, potrivit organizaţiei de monitorizare a reţelei Netblocks şi unui colaborator AFP.

Ministerul Sănătăţii al Hamas spune că peste 8.000 de oameni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, jumătate dintre ei fiind copii.

Citit 332 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2023 14:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.