Mii de palestinieni cu dublă cetățenie încearcă să scape din Gaza

Mii de palestinieni cu dublă cetățenie încearcă să scape din Gaza
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Israelul a dat asigurări că a atacat "zeci" de ţinte Hamas, peste 11.000 de la începutul războiului, în timp ce îşi continuă ofensiva aeriană şi terestră în Fâşia Gaza. În acest timp, continuă exodul cetățenilor cu dublă cetățenie, prin punctul de frontieră de la Rafah.

Egiptul va ajuta la evacuarea a "în jur de 7.000" de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe egiptean, a doua zi după primele evacuări din sudul teritoriului palestinian, informează France Presse.

Într-o întâlnire cu diplomaţi străini, viceministrul de Externe Ismail Khairat a declarat că Egiptul se pregăteşte "să faciliteze primirea şi evacuarea de cetăţeni străini din Gaza prin punctul de trecere Rafah", adăugând că ei sunt "în jur de 7.000" şi reprezintă "peste 60" de cetăţeni. Ministerul nu precizează calendarul planului de evacuare egiptean.

Din 7 octombrie, Fâşia Gaza este bombardată fără încetare de Israel, ca răspuns la un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian. Situaţia umanitară de acolo este descrisă drept catastrofală de către ONU şi ONG-urile prezente.

Miercuri, 76 de palestinieni răniţi la bordul ambulanţelor şi 335 de străini şi binaţionali aflaţi la bordul autobuzelor au fost evacuaţi din Gaza în Egipt prin trecerea Rafah, o premieră de la începutul războiului. Printre străini se numără 31 de austrieci, patru italieni, cinci francezi şi câţiva germani, al căror număr nu a fost precizat. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că şi americani au părăsit Gaza, fără a preciza numărul lor.

În paralel, Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a lansat din nou un apel pentru încetarea focului în Gaza, având în vedere numărul mare de victime civile şi situaţia tensionată a aprovizionării, pe fondul bombardamentelor israeliene asupra enclavei palestiniene, informează joi DPA.

"O încetare umanitară a focului  este de mult aşteptată", a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, într-un comunicat. "Fără asta, şi mai mulţi oameni vor fi ucişi, cei care sunt în viaţă vor suferi pierderi suplimentare, iar societatea cândva vibrantă va fi îndurerată, pentru totdeauna", a adăugat el. Lazzarini a spus că a vizitat o şcoală condusă de UNRWA la Rafah, la graniţă cu Egiptul. "Tocmai m-am întors din Fâşia Gaza. Este prima dată când am fost lăsat să intru de la începutul acestui război îngrozitor", a spus el.

"Amploarea tragediei este fără precedent", a notat el. Şeful UNRWA a spus că copiii de acolo i-au cerut "o înghiţitură de apă şi o bucată de pâine". "A fost una dintre cele mai triste zile ale mele de muncă umanitară", a adăugat el. Ajutorul umanitar actual pentru oamenii din Gaza este departe de a fi suficient, a mai notat el. "Fac apel încă o dată pentru livrări urgente de combustibil. Nu a mai venit combustibil de aproape o lună şi acest lucru are un impact devastator asupra spitalelor, brutăriilor, instalaţiilor de apă şi operaţiunilor noastre", a declarat Lazzarini.

Israelul a blocat complet Fâşia Gaza şi a început să efectueze lovituri aeriene asupra zonei, după ce luptători ai Hamas au comis un atac terorist asupra unor comunităţi israeliene la 7 octombrie, care a făcut 1.400 de morţi. Hamas este considerată grupare teroristă de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Ministerul Sănătăţii condus de Hamas în Gaza a anunţat că 8.796 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului şi 22.219, rănite.

Citit 413 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2023 19:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.