Ceremonie la Zidul Plângerii în memoria victimelor atentatelor Hamas

Ceremonie la Zidul Plângerii în memoria victimelor atentatelor Hamas
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Zidul Plângerii din Ierusalim a găzduit luni seară o ceremonie pentru a marca o lună de la atacul grupării islamiste Hamas în sudul Israelului, în care au murit peste 1.400 de oameni, în marea lor majoritate civili. În cadrul evenimentului, la care au participat autorităţi religioase şi rude ale celor ucişi, a fost aprinsă câte o lumânare pentru fiecare dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în atacul Hamas din 7 octombrie, a transmis marţi EFE.

La eveniment, chipurile celor dispăruţi au fost proiectate pe Zid, cel mai sacru loc de cult din iudaism. Sute de oameni au participat la ceremonie şi au recitat rugăciuni de doliu pentru decedaţi.

Fostul ministru al Apărării şi actual membru al cabinetului de război, Beny Gantz, a fost prezent la eveniment şi a participat la aprinderea lumânărilor. "În această seară, la ceremonia de aprindere a lumânărilor de la Zidul Plângerii, la marcarea a 30 de zile de la masacru, l-am întâlnit pe generalul de brigadă (în rezervă) Dadi Simchi, care în acea noapte groaznică a mers la kibbutzul Re'im şi a recuperat trupul fiului său, care a înfruntat teroriştii cu mâinile goale pentru a-şi proteja prietenii, până când a fost ucis", a scris Gantz, pe reţelele de socializare.

La 7 octombrie, Israelul a declarat război grupării islamiste palestiniene, după atacul masiv al Hamas asupra teritoriului israelian, soldat cu peste 1.400 de morţi, 5.400 de răniţi şi peste 240 de persoane răpite şi duse cu forţa în Gaza.

Bombardamentele israeliene asupra enclavei palestiniene, ca represalii la atacul Hamas, au dus la o criză umanitară majoră în Fâșia Gaza.

În acest context, Emiratele Arabe Unite au anunţat că vor înfiinţa în zonă un spital de campanie. Cinci avioane au părăsit Abu Dhabi către aeroportul egiptean Al-Arish, de lângă frontiera cu Gaza, transportând materialul necesar pentru înfiinţarea unei structuri cu 150 de paturi, a anunţat agenţia de presă oficială WAM. Un responsabil al Emiratelor Arabe Unite, contactat de AFP, a afirmat că nu are deocamdată informaţii cu privire la modul în care echipamentul va fi trimis în Gaza. Spitalul va avea unităţi de chirurgie, ginecologie şi terapie intensivă şi se va ocupa "atât de copii, cât şi de adulţi", potrivit WAM.

Bombardamentele israeliene împotriva teritoriului palestinian s-au soldat cu peste 10.000 de morţi, dintre care cel puţin 4.000 de copii, potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

În pofida condiţiilor catastrofale din teritoriul palestinian, care era deja sub blocadă israeliană din 2007, convoaiele umanitare tranzitează foarte greu prin punctul de trecere de la Rafah, la câţiva kilometri de Al-Arish.

Emiratele Arabe Unite şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020, în cadrul aşa-ziselor Acorduri Abraham, negociate de SUA şi care includ, de asemenea, Bahrainul şi Marocul. Săptămâna trecută, bogata ţară din Golf a afirmat că va găzdui 1.000 de copii din Gaza, însoţiţi de familiile lor, pentru a fi îngrijiţi în spitalele din Emirate.

Citit 345 ori Ultima modificare Marți, 07 Noiembrie 2023 16:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.