Armata israeliană a început inundarea tunelurilor Hamas

Armata israeliană a început inundarea tunelurilor Hamas
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Forţele armate israeliene au început să testeze inundarea cu apă din mare a tunelurilor din Fâşia Gaza folosite de gruparea Hamas, potrivit unor relatări în presa din Statele Unite, a transmis miercuri dpa.

În unele tuneluri este pompată apă din mare pentru a se verifica dacă metoda este potrivită pentru distrugerea pe scară largă a sistemului subteran, a relatat marţi postul CNN, citând un oficial american cu informaţii despre acest subiect. Şi cotidianul The Wall Street Journal a relatat despre această activitate a forţelor israeliene. Se estimează că reţeaua de tuneluri are o lungime totală de aproximativ 500 km.

Cu toate acestea, armata israeliană presupune că mulţi dintre cei 135 de ostatici răpiţi din Israel şi aflaţi încă în Gaza sunt ţinuţi în tuneluri. Israelul informase Statele Unite că vor fi inundate doar tuneluri unde nu este suspectată prezenţa ostaticilor.

Marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Joe Biden a fost întrebat în legătură cu inundarea anumitor secţiuni de tuneluri. "Există aserţiuni care se fac... că nu există ostatici în aceste tuneluri. Dar eu nu ştiu asta cu certitudine, ceea ce ştiu însă este că moartea oricărui civil este o tragedie", a replicat el.

Consiliul Naţional de Securitate al SUA şi armata israeliană nu au răspuns la solicitarea dpa de a comenta.

Recent, şeful de Stat Major israelian, Herzi Halevi, a acreditat ideea inundării cu apă din mare a sistemului de tuneluri din Gaza. Potrivit armatei israeliene, Hamas a construit o reţea extinsă de tuneluri în subsolul Fâşiei. Hamas foloseşte însă şi unele tuneluri şi buncăre construite de Israel în urmă cu decenii, atunci când armata sa ocupa teritoriul. Existenţa acestora a fost confirmată de fostul prim-ministru Ehud Barak, într-un interviu acordat CNN luna trecută, menţionează dpa.

La jumătatea lunii noiembrie, armata israeliană finalizase instalarea a cel puțin cinci pompe la o distanță de aproximativ 1,6 kilometri nord de tabăra de refugiați Al-Shati, care ar putea pompa din mare mii de metri cubi de apă pe oră, inundând tunelurile în câteva săptămâni.

În paralel, Adunarea Generală a ONU se pregăteşte să ceară o încetare umanitară imediată a focului în conflictul de două luni dintre Israel şi Hamas, după ce Statele Unite au respins o astfel de măsură în Consiliul de Securitate, relatează Reuters. Nicio ţară nu are drept de veto în Adunarea Generală, formată din 193 de membri şi care urmează să supună la vot un proiect de rezoluţie ce reia limbajul textului blocat săptămâna trecută de SUA în Consiliul de Securitate, format din 15 membri. Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică şi reflectă opiniile globale asupra războiului din Fâşia Gaza.

Statele Unite şi Israelul se opun încetării focului, considerând că ar fi numai în beneficiul Hamas. Washingtonul sprijină, în schimb, pauze în lupte pentru a proteja civilii şi a permite eliberarea ostaticilor luaţi de militanţii palestinieni.

Citit 467 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2023 16:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.