"Uniunea Europeană nu trebuie să se teamă de revenirea lui Trump"

"Uniunea Europeană nu trebuie să se teamă de revenirea lui Trump"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Uniunea Europeană nu trebuie să se teamă de o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă şi ar trebui să folosească această ocazie pentru a deveni mai puternică, a afirmat marţi, la Strasbourg, premierul belgian Alexander De Croo, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, informează AFP.

''Dacă 2024 ne aduce din nou «America First», europenii ar trebui să fructifice această ocazie, plasând Europa într-o poziţie mai solidă, mai puternică, mai suverană şi mai rezistentă'', a spus De Croo, în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. El s-a exprimat a doua zi după victoria lui Trump în alegerile primare republicane din statul Iowa, care a consolidat statutul de favorit republican al miliardarului la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie.

O posibilă întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă îi nelinişteşte pe europeni, care se tem că fostul preşedinte american va întrerupe sprijinul ţării sale pentru Ucraina, într-o perioadă când Uniunea Europeană face la rândul său eforturi pentru a-şi menţine susţinerea militară şi financiară pentru Kiev. De asemenea, Trump are relaţii strânse cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi, spre deosebire de Uniunea Europeană şi de actualul preşedinte american Joe Biden, nu este favorabil unei soluţii cu două state la conflictul din Orientul Mijlociu.

Aceste declarații vin în condițiile în care, în Statele Unite, Donald Trump a câştigat luni seară primarele republicane din Iowa, consolidându-şi statutul de mare favorit al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie, scrie AFP. Magnatul de 77 de ani, inculpat de patru ori, i-a devansat pe rivalii săi Nikki Haley şi Ron DeSantis în acest stat din Midwest, chiar dacă rezultatele sunt încă provizorii şi continuă să evolueze. Fostul preşedinte se apropie, aşadar, încă puţin de un probabil duel cu democratul Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă.

Performanţa lui Trump reflectă popularitatea sa în rândul alegătorilor republicani - chiar şi după două încercări de destituire, după implicarea sa în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului şi după cele 91 de acuzaţii penale cu care s-a ales pentru că a încercat să anuleze alegerile din 2020, a păstrat documente clasificate după ce a plecat de la Casa Albă şi a falsificat înregistrări fiscale legate de plăţile contra tăcere către o vedetă porno.

Aproape două treimi dintre participanţii la caucusurile (adunări electorale) din Iowa sunt de acord cu afirmaţiile sale false despre frauda electorală din 2020, spunând că nu cred că Biden a câştigat în mod legitim preşedinţia. Iar mai mult de 60 la sută au spus că Trump ar fi în continuare apt să servească în calitate de preşedinte, chiar dacă ar fi condamnat pentru o infracţiune.

Trump a dominat pe toate planurile, potrivit unui sondaj Edison: a câştigat majoritatea în rândul bărbaţilor şi al femeilor; în rândul celor care se consideră foarte conservatori, oarecum conservatori şi independenţi; în rândul celor care au absolvit o facultate şi al celor care nu au absolvit. El i-a cucerit pe majoritatea republicanilor care au plasat imigraţia ca principală preocupare şi pe majoritatea celor care au spus că economia este principala lor îngrijorare.

Rezultatele din Iowa demonstrează forţa cu care Trump controlează Partidul Republican. Fostul preşedinte conduce în sondaje de mai bine de un an, dar competiţia din Iowa a fost considerată ca fiind cea mai clară perspectivă de până acum pentru a vedea dacă îşi poate transforma avantajul într-o revenire uimitoare la Casa Albă.

Citit 491 ori Ultima modificare Marți, 16 Ianuarie 2024 16:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.