Eurodeputată din Letonia, spionaj în favoarea Rusiei

Eurodeputată din Letonia, spionaj în favoarea Rusiei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Parlamentul European a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra unei eurodeputate letone, acuzate în urma unei anchete realizate de un site de investigaţii că a desfăşurat activităţi de spionaj în beneficiul Moscovei, în ultimele două decenii, relatează AFP.

Potrivit site-ului de investigaţii rus The Insider (cu sediul în Letonia), Tatjana Zdanoka, eurodeputată neafiliată din 2004, ar fi colaborat din anul următor cu serviciile de securitate ruse (FSB).

Politiciana ar fi "apărat în mod deschis" poziţiile Moscovei, scrie The Insider, într-un lung articol bazat pe schimburi de e-mailuri între Zdanoka şi agenţi ruşi, incluzând "rapoarte explicite şi detaliate despre activitatea ei ca europarlamentar".

Aceste e-mailuri se referă la "întâlniri fizice la Moscova sau la Bruxelles" şi la "cereri de finanţare provenite din surse ruseşti pentru activităţile sale politice", conform acestei anchete realizate împreună cu alte mass-media, printre care un site eston şi ziarul suedez "Expressen".

Pe lângă ancheta internă deschisă de instituţie, se face referire la eventuale proceduri pe care autorităţile letone le-ar putea întreprinde în acest caz.

Citit 370 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2024 16:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.