Rusia, tentativă de atac hibrid asupra Estoniei

Rusia, tentativă de atac hibrid asupra Estoniei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Şefa Guvernului eston Kaja Kallas a anunţat marţi că ţara sa a reuşit să stopeze o operaţiune hibridă a serviciilor de securitate ruse pe teritoriul Estoniei, informează Reuters. ''Ştim că Kremlinul ţinteşte toate societăţile noastre democratice'', a afirmat Kallas într-o postare pe platforma X (fosta Twitter).

Postul public de radio eston ERR a relatat că Serviciul de securitate internă (ISS) a arestat zece persoane în cadrul unei anchete penale legate de vandalizarea, anul trecut, a unui automobil aparţinând ministrului de Interne eston.

În urmă cu o săptămână, Ministerul de Interne rus a anunţat că şefa Executivului eston Kaja Kallas este dată în urmărire de Poliţia rusă "într-un dosar penal". De asemenea, au mai fost daţi în urmărire secretarul de stat eston Taimar Peterkop şi ministrul Culturii lituanian Simonas Kairis. Cele trei ţări baltice, în prezent membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, au relaţii tensionate cu Rusia, iar pe teritoriile lor trăiesc minorităţi ruse.

Dezacordurile s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina. În luna ianuarie, după un turneu al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în ţările baltice, Estonia şi Letonia au renunţat la acordurile cu Rusia privind asistenţa juridică, pe motiv că ruşii au atacat Ucraina. Tot luna trecută, Estonia a refuzat să prelungească permisul de şedere al conducătorului Bisericii Ortodoxe Estone subordonate Patriarhiei Moscovei, care este cetăţean rus, apreciind că acesta constituie un risc pentru securitatea naţională.

Citit 308 ori Ultima modificare Marți, 20 Februarie 2024 18:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.