Acord pe teme de Apărare între Franța și Republica Moldova

Acord pe teme de Apărare între Franța și Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut, într-un interviu publicat vineri în "Le Monde", un sprijin mai mare pentru Ucraina, o pavăză pentru țara sa „atâta timp cât Kievul rezistă", și a afirmat că „Vladimir Putin trebuie oprit" în numele securității Europei.

„Astăzi, ne simțim în siguranță datorită rezistenței ucrainenilor, dar Europa - nu doar Europa, ci toate țările care vor să-și respecte granițele - trebuie să înțeleagă că Vladimir Putin trebuie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile", a declarat pentru cotidianul francez șefa de stat a Republicii Moldova.

„Cred că mulți (europeni) înțeleg acum că Vladimir Putin nu se va opri. Trebuie (...) să găsim o modalitate de a fi mai eficienți în susținerea Ucrainei", a insistat ea, într-o vizită oficială la Paris.

Maia Sandu a salutat acordul de apărare semnat joi cu Franța, „un prim pas pentru a contribui la consolidarea securității Republicii Moldova și a regiunii". Acordul prevede deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în următoarele luni. Cu toate acestea, el nu include nicio garanție de securitate, potrivit unor surse diplomatice moldovenești.

Republica Moldova este ținta „interferențelor" rusești, care „se intensifică pe măsură ce” ea se îndreaptă „spre integrarea în Europa”, potrivit președintei acestei țări cu 2,6 milioane de locuitori. Chișinăul se teme în special de o intensificare a dezinformărilor în perspectiva alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE prevăzut în toamnă, în condițiile în care cele 27 de state membre au decis în decembrie să deschidă negocieri oficiale de aderare cu Republica Moldova.

Citit 350 ori Ultima modificare Vineri, 08 Martie 2024 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.