Fâșia Gaza, bombardată de israelieni în ajunul Ramadanului

Fâșia Gaza, bombardată de israelieni în ajunul Ramadanului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Armata israeliană a lansat duminică noi bombardamente asupra Gazei, făcând zeci de morţi în ajunul Ramadanului şi pe fondul unei mobilizări internaţionale pentru trimiterea de ajutoare umanitare populaţiei civile asediate şi ameninţate de foamete, relatează AFP.

În cadrul unui coridor maritim umanitar anunţat de Uniunea Europeană, o prima navă încărcată cu ajutoare este pregătită să plece din Cipru spre teritoriul palestinian devastat de peste cinci luni de război între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.

Înainte de Ramadan, luna sfântă a postului musulman, care începe în această săptămână, nu există însă niciun indiciu care să permită să se spere la un acord de armistiţiu.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat duminică un nou bilanţ de 31.045 de persoane ucise şi 72.654 rănite în enclava palestiniană de la debutul războiului pe 7 octombrie.

Potrivit autorităţilor Hamas, cel puţin 85 de palestinieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în peste 60 de lovituri în cursul nopţii, care au lovit şi locuinţe în centrul şi sudul Fâşiei, mai ales la Khan Yunes. Cel puţin 13 persoane au fost ucise de un obuz căzut peste corturile unor refugiaţi în regiunea Al-Mawasi, între Khan Yunes şi Rafah, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Armata israeliană, ai cărei soldaţi acţionează în sectoare vaste ale teritoriului palestinian, a transmis că a ucis în jur de 30 de luptători Hamas în ultimele 24 de ore în centrul Gazei şi la Khan Yunes.

Pe lângă greul bilanţ de victime umane şi distrugeri colosale, războiul a provocat şi un dezastru umanitar acut în enclavă, unde, potrivit ONU, 2,2 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de foamete şi 1,7 milioane s-au strămutat.

În acest context, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, sâmbătă, că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, „face mai mult rău decât bine Israelului” prin modul în care a condus războiul din Gaza, dar a făcut, de asemenea, remarci ambigue cu privire la chestiunea unei „linii roşii” care să fie trasate de americani, relatează AFP.

„El are dreptul să apere Israelul, dreptul de a continua să atace Hamas, dar trebuie să acorde mai multă atenţie vieţilor nevinovate care se pierd ca urmare a acţiunilor sale”, a spus preşedintele american într-un interviu acordat MSNBC, adăugând: „În opinia mea, face mai mult rău decât bine Israelului”.

În timpul interviului, Joe Biden a fost întrebat despre existenţa unei „linii roşii” pe care Israelul nu ar trebui să o depăşească în ofensiva sa, iar jurnalistul l-a întrebat în special dacă o ofensivă israeliană masivă la Rafah, în sudul teritoriului palestinian, ar fi una dintre ele. „Este o linie roşie”, a spus democratul în vârstă de 81 de ani, care a adăugat imediat: „Nu voi abandona niciodată Israelul. Apărarea Israelului rămâne extrem de importantă. Nu există o linie roşie în care să vreau să opresc total livrările de arme”, iar israelienii nu ar mai fi atunci „protejaţi de Cupola de Fier”. Ajutorul american este esenţial pentru funcţionarea acestui sistem defensiv, care interceptează rachete şi rachete.

Cu toate acestea, Joe Biden a adăugat: „Există linii roşii... Nu este posibil ca alţi 30.000 de palestinieni să moară”.

Citit 345 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2024 16:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.