Europarlamentari plătiți pentru a susține interesele Moscovei

Europarlamentari plătiți pentru a susține interesele Moscovei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mai mulţi membri ai Parlamentului European (PE) au fost plătiţi pentru a răspândi mesajele Moscovei, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo, potrivit căruia serviciile de informaţii belgian şi ceh ''au colaborat strâns'' în această săptămână pentru a destructura o reţea de propagandă rusă, relatează Politico.

Şeful guvernului belgian, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, confirmă astfel unele informaţii dezvăluite miercuri de autorităţile de la Praga. ''De exemplu, s-a aflat că Rusia a abordat membri ai Parlamentului European, dar i-a şi plătit, pentru a promova aici propaganda rusă'', a spus De Croo, în timpul unei dezbateri în Parlamentul federal belgian despre interferenţa străină. El nu a divulgat numele eurodeputaţilor respectivi.

Un purtător de cuvânt al guvernului belgian a declarat pentru Politico că Alexander De Croo s-a referit la decizia guvernului ceh de a sancţiona website-ul de ştiri Voice of Europe, despre care Praga susţine că este parte a operaţiunii de propagandă pro-rusă.

Ministerul de Externe ceh a anunţat miercuri că l-a sancţionat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Un comunicat al diplomaţiei cehe a menţionat că Medvedciuk desfăşura o ''operaţiune de influenţare'' din Rusia pe teritoriul Cehiei, prin intermediul Voice of Europe.

Potrivit publicaţiei Denik N, care citează o sursă diplomatică cehă, plăţi ar fi ajuns la politicieni din Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda şi Polonia.

Website-ul de ştiri Voice of Europe este în prezent indisponibil, iar cea mai recentă postare pe contul său de X (fosta Twitter) a fost făcută miercuri.

Delphine Colard, purtătoare de cuvânt adjunctă a Parlamentului European, a declarat că în prezent PE ''analizează dezvăluirile'' autorităţilor cehe despre Voice of Europe.

Aceste declarații vin după ce, la rândul lor, serviciile de contrainformaţii poloneze ABW au anunţat, joi, o operaţiune în desfăşurare care viza, se pare, aceeași reţea de spionaj rusă, realizată în coordonare cu servicii din alte ţări. "ABW acţionează în cadrul unei anchete privind activităţi de spionaj desfăşurate în numele Rusiei împotriva unor state şi instituţii ale Uniunii Europene", declara purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, Jacek Dobrzynski. În cadrul operaţiunii, ABW a efectuat miercuri percheziţii la Varşovia şi Tychy şi a "interogat persoane". Scopul reţelei vizate de operaţiune a fost "realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, în special slăbirea poziţiei Poloniei pe scena internaţională, discreditarea Ucrainei şi a imaginii instituţiilor Uniunii Europene", scrie ABW, într-un comunicat. Aceste obiective urmau să fie realizate, potrivit autorităților poloneze, tot prin intermediul site-ului pro-rus "voice-of-europe.eu".

Operaţiunea ABW este, de asemenea, rezultatul punerii sub acuzare în ianuarie a unui polonez suspectat de spionaj în beneficiul serviciilor secrete ruse, a precizat ABW. "Bărbatul, infiltrat printre parlamentari polonezi şi europeni, a îndeplinit sarcini comandate şi finanţate de colaboratori ai serviciilor de informaţii ruse", inclusiv activităţi de propagandă, dezinformare şi provocare politică, destinate "construirii unor zone de influenţă ruse în Europa".

Citit 374 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2024 16:41

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro