Deputații au votat marți un împrumut extraordinar de 35 miliarde de euro pentru Ucraina, ce va fi rambursat din viitoarele venituri provenite din activele rusești înghețate. Cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă și 61 abțineri, Parlamentul a aprobat noua asistență macro-financiară menită să sprijine Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei.
Acest împrumut constituie contribuția UE ca parte a pachetului G7 convenit în luna iunie, menit să furnizeze Ucrainei sprijin financiar de până la 50 miliarde de dolari (aproximativ 45 miliarde de euro). Suma finală a contribuției UE ar putea fi mai mică, în funcție de volumul împrumuturilor acordate de alte state membre G7.
Mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina, un cadru recent stabilit, va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât și de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea și rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale.
Fondurile acordate prin acest mecanism vor trebui plătite până la sfârșitul anului 2025. Acordarea împrumutului este condiționată de angajamentul Ucrainei de a menține mecanisme democratice funcționale, de a respecta drepturile omului și alte condiții politice, care vor fi specificate într-un memorandum de înțelegere. În plus, sistemele de management și control prevăzute în Mecanismul pentru Ucraina, alături de măsuri speciale de prevenire a fraudei, se vor aplica acestui împrumut.
"Ucraina continuă să reziste agresiunii rusești cu ajutorul cetățenilor săi curajoși, care luptă nu doar pentru existența și libertatea lor, ci și pentru apărarea democrației, drepturile omului, libertății și respectării legilor internaționale pentru noi toți. Nevoia acestui sprijin financiar este imensă și urgentă. Rusia trebuie să plătească pentru faptul că atacă Ucraina, distruge brutal infrastructura țării, orașele, satele și casele acestei țări. Povara reconstrucției Ucrainei va fi pusă pe umerii celor responsabili pentru aceste distrugeri, adică pe umerii Rusiei", a declarat raportorul Karin Karlsbro (Renew, Suedia).
"Prin sprijinirea Ucrainei, investim în securitatea noastră", a declarat și eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PPE, creştin-democraţi).
Eurodeputatul francez Thierry Mariani (Patrioţi pentru Europa, extrema dreaptă) a denunţat, pe de altă parte, împrumutul, spunând că este "impus de Comisia (Europeană) pentru a menţine în viaţă un stat deja afectat de corupţie cu mult înainte de război".
Consiliul UE, organismul care reprezintă statele membre, a dat deja undă verde pe 9 octombrie şi va trebui să-şi dea acordul final înainte de primele plăţi, care ar urma să fie făcute la începutul lui 2025. Active ruseşti în valoare de circa 280 miliarde de euro au fost îngheţate în UE în urma invaziei ruse în Ucraina, dintre care aproximativ 90 la sută se află în Belgia, sediul organismului internaţional de depozitare de fonduri Euroclear. Se preconizează că aceste active vor genera între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, ceea ce poate ajuta la înarmarea Ucrainei şi la finanţarea reconstrucţiei postbelice.